Angelina Jolie-nak nem lehet több gyermeke

Két évvel mell-eltávolítása után a 39 éves színésznő múlt héten átesett a petefészek-eltávolításon.
„Gyakorlatilag a menopauza állapotában vagyok” - sokkoló mondat ez egy fiatal nő szájából. Az Oscar-díjas színésznő mégis ezt mondta, miután a múlt héten eltávolították petefészkét és petevezetékeit is. A beavatkozás annak a műtétsorozatnak a befejező része volt, amit preventív céllal végeztek el a világsztár orvosai.

Néhány éve egy rutinvizsgálat során kiderült, Angelina hordozza a BRCA1 nevű gént, ami miatt 87% esélye van a mellrák és 50% a petefészekrák kialakulására. Édesanyja, Marcheline Bertrand 56 éves korában mellrákban hunyt el, több mint egy évtizeden át harcolt a betegséggel, de Angelina szintén női ivarszerveket érintő rák miatt vesztette el anyai nagyanyját és nagynénjét is. A színésznő úgy döntött, megpróbálja annyira minimalizálni a betegségek kockázatát, amennyire csak lehet, ezért 2013 májusában dupla maszektómián, vagyis mell-eltávolításon esett keresztül. 

A New York Times hasábjain keresztül tudatta a világgal, hogy amputáltatta mindkét mellét, és azt is elmondta, később a petefészek és a petevezetékek eltávolításán is át fog esni. A múlt héten sor került erre a beavatkozásra is, a színésznő Angelina Jolie Pitt: Egy műtét naplója című írását szintén a lap hozta le. A személyes hangvételű cikkben Angelina ismét részletesen beszámolt a történtekről.

A petefészek és a petevezetékek eltávolításával nem termelődik több női nemi hormon, így a szervezet a menopauza állapotába kerül. Ezzel a színésznő is tisztában volt, éppen ezért igyekezett addig halasztani a műtétet, amíg csak lehetett. A közelmúltban ismét vérteszteket végeztetett, és bár a petefészekrák kórlefolyását mutató, CA-125 nevű tumormarker szintje normális lett, az orvosok a rák korai stádiumát gyanították más markerek jelenlétéből.

„A további vizsgálatok és az ultrahang nem mutatott ki semmit. Megkönnyebbültem, hogyha ez mégis rák, annak a legkorábbi stádiuma lehet. [...] A tumorteszteredmény végül negatív lett, de úgy döntöttem, itt az ideje megcsináltatni a műtétet” - írta a színésznő. A laparoszkópos beavatkozás során kiderült, az egyik petefészken már kisméretű daganat képződött, ami szerencsére jóindulatú volt. A műtét jól sikerült, Angelina pedig hormonpótló gyógyszereket szed.

A színésznő tisztában van vele, hogy a beavatkozás ellenére még mindig fennáll az esélye, hogy petefészek- vagy mellrákot diagnosztizáljanak nála, de most is úgy véli, a lehető legjobb döntést hozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.