Analfabétaként kezeli a vakokat a Magyar Posta

Megdöbbentő rendeletet hozott a Magyar Posta: a látássérült emberek mostantól nem vehetik át levelüket, csak egy látó tanú jelenlétében.

„Erről az egészről viszont értesítést nem kaptunk, csak megjelent a postás, aki arra sem vette a fáradságot, hogy becsöngessen, van-e tanúm, hanem már egy idegen emberrel állított be, aki előre aláírta az átvételt” – panaszolta a Borsnak egy látássérült asszony, aki elmondta, negyven éve vak, de ennyire még sosem alázták meg.

A nő felhívta a postát, ahol megdöbbenésére elmondták, a vakokat és gyengénlátókat ezentúl az analfabétákkal veszik egy kalap alá, így tanú jelenlétében vehetik csak át a pénzküldeményeket és leveleiket.

A lap megpróbált utánajárni az ügynek, és megkereste a Magyar Posta Zrt.-t, akik azt írták, a pontos eljárásról egy korábbi kormányrendelet rendelkezik. A szabályok a visszaélés lehetőségének kizárását szolgálják, ezért kívánják meg a tanú jelenlétében történő kézbesítést. A szabályszerű kézbesítéshez nemcsak a névaláírás, hanem az is szükséges, hogy a címzett meggyőződjön arról, milyen azonosítószámú küldemény, milyen dátummal történő átvételét ismeri el aláírásával. Ehhez szükséges egy független – nem postás – tanú.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.