Amerikában a slágerajándék idén a fegyver volt

2011 slágerajándéka Amerikában a fegyver volt. Sosem adtak még el ennyi fegyvert karácsonyi szezon alkalmával, mint idén.

Az FBI adatai szerint idén karácsonykor minden eddiginél több fegyvervásárlási kérés érkezett a bűnügyi ellenőrzési rendszerbe (National Instant Criminal Background Check System).

Egy kizárólag fegyvereket árusító texasi hipermarketben nézi a portékát egy mindössze 16 éves lány
Stella Richardson, 16, of Fairfield, Texas shops for a holster to hold her pistol at the Cabela's store in Fort Worth, Texas June 26, 2008. Gun-loving Americans applauded their Supreme Court on Thursday after it ruled for the first time in U.S. history that they had a right to own firearms. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES)

A tavalyi év utolsó hónapja minden eddigi rekordot megdöntött ebből a szempontból: összesen több mint másfél millióan folyamodtak engedélyhez, ebből ötszázezren az ünnepet megelőző hat napban – adta hírül a The Telegraph című brit lap. Az, hogy egészen pontosan hány fegyvert vásároltak az amerikaiak, nem derül ki, ugyanis akkor is egy ellenőrzés szükséges, ha valaki esetleg több fegyvert szeretne beszerezni.

A fegyverrel rendelkezők érdekeit képviselő legnagyobb amerikai szervezet, a National Rifle Association (Országos Fegyvertartók Egyesülete) szerint a hatalmas fegyvervásárlási kedv mögött az önvédelem húzódik meg: kevesebb a rendőr az utcákon, és ha valami rossz történik, van rá esély, hogy az átlagember szemtől szemben találja majd magát a bűnözővel.

Vannak azonban, akik máshogy látják a helyzetet. A fegyveres erőszak visszaszorításáért küzdő Brady Campaign nevű csoport szóvivőnője szerint a fegyvertartó kisebbség halmoz fel egyre több puskát és pisztolyt.

Dave LaRue pedig, aki fegyverárusítással foglalkozik, úgy látja, az emberek tartanak attól, hogy a szabad fegyverviselést korlátozni fogják a jövőben, ezért inkább vesznek, amit lehet, amíg még lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.