Amerika fagyban, hóban

Hóviharok bénítják a közlekedést az Egyesült Államok közép-nyugati és északkeleti államaiban, autópályákat zártak le és utasok ezrei vesztegelnek a repülőtereken a CBS News vasárnapi híradása szerint.

Az egyik legnagyobb légi forgalmú városban, New Yorkban több mint 650 járatot kellett törölni az idei tél első viharai miatt,  Chicagóban kétszáznál több gép nem tudott a levegőbe emelkedni.

Közép-Nyugat lakossága a hét végén azzal foglalatoskodott, hogy  kiássa magát a vastag hótakaró alól. A Kanadával határos Michigan  nagy részét 30 centiméteres hó borítja, több körzetben 40-50  kilométeres óránkénti szél fúj. Detroitban a hétvégén 20 centiméter  hó hullott.

Illinois, Indiana és Ohio államok egyes részein a fagyok és a  csapadék miatt több mint 270 ezren maradtak áram nélkül, az utóbbi  napokban sok iskolát be kellett zárni. Michael Bloomberg, New York  polgármestere azt tanácsolta a város lakóinak: "bekkeljék ki" az  ítéletidőt, öltözködjenek melegen és vezetés helyett inkább  buszozzanak vagy metrózzanak.

Az északi Minnesota 13 megyéjében kotorják a hatalmas havat az  utakról. A szomszédos Iowában a rossz látási viszonyok miatt annyi  közúti baleset történt, hogy a hatóságok megtiltották a kocsik  elvontatását.

Az észak-nyugati Washington államban, Spokane-ban a hét közepén  rekord mennyiségű, 60 centiméteres hó esett 36 óra alatt, és újabb  viharokat várnak. Egyes helyeken óránként 120 kilométer sebességű  szelek fújnak, ami szinte lehetetlenné teszi az utakon a  tájékozódást. A meteorológusok szerint félő, hogy súlyos károkat és  nagy áramkimaradásokat okozó jégesesedésekre, ónos esőkre lehet  számítani a következő napokban.

Egy sarkvidéki hideg légáramlat újabb hóviharokkal fenyegeti az  ország középső részén elterülő Nebraska államot is, amely vagy 30  centiméteres hóból mászott ki a héten.

A kiadós havazások után újabb jelentős mennyiségű csapadék  és viharok várhatók az észak-keleti Connecticut, Massachusetts és  New Hampshire államokban is. Massachusettsben egy haláleset is  történt: egy férfi szörnyet halt, amikor rázuhant a hó súlya alatt  megroppant faág.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.