Halálos adag szedatív Jackson szervezetében

Szedatívtúladagolásban halt meg két hónappal ezelőtt Michael Jackson a Los Angeles-i halottkém előzetes értékelése szerint, miután szervezetében annak halálos adagját találták - derül ki hétfőn nyilvánosságra került hatósági dokumentumokból.

Ez tovább valószínűsíti, hogy a popsztár szívgyógyásza, Conrad Murray ellen - feltehetően gondatlanságból elkövetett - emberölés miatt emelhetnek vádat. Murray, aki elismerte már, hogy halála napján is beadta a súlyos alvászavarban szenvedő Jacksonnak a rendkívül erős nyugtatót, vallomása szerint rövid időre magára is hagyta az álomba zuhant zenészt a szerrel, amelyet általában csak kórházi körülmények között, sebészeti műtéteknél alkalmaznak.

Dr. Conrad Murray Michael Jackson szívgyógyásza
Houston, 2009. j únius 27. 2006. július 7-i kép Dr. Conrad MURRAY-ről, Michael Jackson amerikai popénekes szívgyógyászáról, amint megnyitja szívklinikáját a houstoni Tidwell épületben. Murray volt az az orvos, aki feltehetőleg megpróbálta újjáéleszteni a sztárt annak Los Angeles-i otthonában a halál beállta előtt. Jackson 2009. június 25-én, 50 éves korában hunyt el Los Angelesben. (MTI/AP/Houston Chronicle)

A Los Angeles Times online kiadása úgy tudja: az orvos azt vallotta, telefonálni ment ki, míg a CNN szerint "legfeljebb két percre" a mosdóba távozott. Mindenesetre miután visszatért, Jackson nem lélegzett, ő pedig hiába próbálta újraéleszteni.

A június 25-ére, azaz Jackson halála napjára virradó éjjel, illetve reggel Murray ötször is hiába adott be a londoni fellépéssorozatára készülő, de álmatlanságban szenvedő zenésznek különböző szereket, csak a hatodik - az AstraZeneca gyártotta, méregerős szedatív - hatott, immár késő délelőtt. Színe és állaga miatt Jackson ezt a "tejének" nevezte, és már korábban is enyhítette vele a szenvedését.

Altatórvosok ugyanakkor arról számoltak be az amerikai sajtónak, hogy a szedatívot nem szabad felügyelet nélkül alkalmazni. - Lényegében alvási állapotba küldi a teljes agyat. Valakinek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a hatását - mondta Zeev Kain, a Kaliforniai Egyetem aneszteziológiai tanszékvezetője.

A vizsgálatok középpontjában kezdettől fogva az állt, hogy milyen szerepet játszott a halál előidézésében, a szívleállásban a popsztár gyógyszerezése. Mint megírtuk, a Fox News hírcsatorna értesülése szerint az ügyészek Murray esetében a - Kaliforniában legalább 15 év börtönnel járó - ún. másodfokú gyilkosság vádját is fontolgatták, de attól tartanak: indíték hiányában az esküdtszék nem mondaná ki ebben a bűnösségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.