Alsóörs: nem ismerte egymást gyilkos és áldozat?

A jelenlegi adatok alapján a svájci-magyar kettős állampolgár elkövető és a sértett rendőr között semmilyen kapcsolat nem volt feltárható, ezt a szálat tovább vizsgálják.

A szakértői vélemények alapján viszont szinte biztos, hogy a gyilkosságot az a férfi követte el, aki később magával is végzett. Így az elkövetőt már nem vonhatják felelősségre, tehát várhatóan megszüntetik majd az eljárást.

Gamauf János portréja a tragédia helyszínén a megemlékezés gyertyáival
Alsóörs, A képek csütörtökön délelőtt készültek Alsóőrsön a bűncselekmény helyszínén, ahol nem sokkal korábban a mécsesek mellé emlékezésül Gamauf János édesanyja és testvére elhelyezték a rendőr főtörzs fotóját.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön tájékoztatta az MTI-t az augusztus 4-én Alsóörs közelében történt lövöldözés nyomozásának fejleményeiről, melyben Gamauf János rendőr főtörzsőrmester és egy 21 éves férfi meghalt, egy további fiatal pedig súlyosan megsérült.

Fazekas Géza elmondta: a bulvárújságok által felvetett "homoszexuális vonal" teljesen kizárható, s ezt annak alapján állíthatja, hogy ezt az indítékot "alaposan körüljárták". Hozzátette: mivel az elkövető svájci-magyar kettős állampolgár volt és Baselben lakott, nemzetközi jogsegélyt kértek a svájci hatóságoktól. Az elkövető lakásán a helyi kollégáik házkutatást tartottak, ahol több számítástechnikai eszközt és elektronikus adathordozót lefoglaltak.

Ezeket átadták a magyar hatóságoknak, melyek vizsgálatát szakértők bevonásával végzik. Jelenleg még folynak további adatgyűjtések és szakértői vizsgálatok, de továbbra is nyitott kérdés az ügyben, hogy mi volt az indíték. Az ügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy a gépkocsiban ülő személyek teljesen vétlen áldozatai az esetnek, csak "rosszkor voltak rossz helyen". Ezt az is alátámasztja, hogy miközben a sértett rendőrt öt találat érte, addig az autóban ülő áldozat csupán egyetlen, de halálos lövést kapott - tette hozzá.

Az ügyészség szóvivője elmondta: a szakvélemények egy része, a DNS és a lőfegyver szakértői elemzése már elkészült. Az eljárás eddigi adatai alapján pedig egyértelműen megállapítható, hogy a gyilkosságot az a svájci-magyar kettős állampolgárságú férfi követte el, aki később öngyilkos lett.

A gyilkosság helyszínén talált tizenhárom töltényhüvely abból a gépkarabélyból származik, amelyet az ő gépkocsijában találtak. Azok a töltényhüvelyek pedig, amelyeket az elkövető holtteste mellett találtak, azok is az ő pisztolyából származnak. Emellett mind a gépkarabélyon, mind a maroklőfegyveren található DNS-maradványok is megegyeznek az elkövetőével. Ezeken túl még az orvosszakértői vélemény is az önkezűséget erősítette, így biztos, hogy az elkövető öngyilkos lett.

Fazekas Géza elmondta, hogy az elkövető által használt Skoda Octaviában - amely mellett végzett magával - mintegy háromezer töltényt, egy - az elkövetéshez használt - gépkarabélyt és három további lőfegyvert találtak és foglaltak le a rendőrök.

Az ügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelenleg egy speciális eset áll fenn. Ugyanis eljárásjogi szempontból ilyen esetben, amikor az elkövető meghal, a hatóság az elkövető halála miatt megszünteti az eljárást. Tehát az eljárás vége biztosan egy olyan megszüntető határozat lesz, amely az elkövető halála miatt megszünteti az eljárást. Egyelőre azonban a rendőrséggel együttműködve "elkövetnek minden lehetséges nyomozati lépést", hogy ne legyen több elvarratlan szál az ügyben.

Augusztus 4-én a 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester egy rendészeti szakközépiskolás tanulóval látott el közúti ellenőrző feladatot Alsóörsön, amikor rutinigazoltatás céljából megállítottak egy személygépkocsit, amelyben öten utaztak. Az intézkedés közben többször rálőttek a rendőrre, ennek következtében ő és az autóban ülő 21 éves főiskolás meghalt, egy 25 éves férfi pedig súlyosan megsérült.

A nyomozás során állampolgári bejelentés alapján Alsóörs határában megtalálták a lövöldözéssel összefüggésben keresett sötétlila, svájci rendszámú Skoda Octavia gépkocsit. A gépkocsi közelében egy holttestre bukkantak, a férfi halálát a jobb halánték táján, közvetlen közelről leadott lövés okozta. Az idegenkezűséget pedig már korábban is kizárták.

A gyilkossággal kapcsolatban több teória is napvilágot látott. Több bulvárújság is írt arról, hogy a két férfi között homoszexuális kapcsolat volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.