Alsónadrágba rejtették a kenőpénzt a korrupt rendőrök

Nyolc, korrupcióval vádolt rendőr pere kezdődött meg kedden a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa előtt.

A rendőrök közül hatan útdíjellenőrzést, ketten pedig baleseti helyszínelést végeztek tavaly március 24. és június 10. között az M43-as autópályán. Utóbbiak feladata volt az is, hogy segítsék az útdíjellenőrzőket az igazoltatásoknál.

A rendőrök a szolgálatuk során - összesen kilencven esetben - pénzt fogadtak el az ügyészség szerint a megállított személygépkocsik és teherautók vezetőitől. A kenőpénzért cserébe legtöbbször nem ellenőrizték a nyilvántartásokban az autók és a sofőrök adatait. Az is előfordult, hogy a rendőr fújta meg az alkoholszondát a vezető helyett. A bankjegyeket - köztük 50-100 eurós címletek is - az alsónadrágjukban, a zoknijukban, a zseblámpájukban, illetve a szolgálati autóba rejtették el.

Az ügyész valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását kérte.

Az érintett rendőröket tavaly júniusban egy állománygyűlésen vették őrizetbe, a szolgálati jogviszonyuk szeptemberben szűnt meg.

A tárgyaláson mindegyikük megtagadta a vallomástételt, és kettejük kivételével a bűncselekmények elkövetését is tagadták. Csak hárman tettek vallomást korábban. Ők azt mondták, hogy csak külföldieket állítottak meg, mert náluk kisebb volt a lebukás veszélye. A kenőpénzt pedig kisebb szabálytalanságok miatt fogadtak el, például ha nem használták a tompított fényt. A nap végén az összeget a járőrpárok tagjai elfelezték.

Egyikük állítása szerint szolgálatonként 30-40 eurót, egy másik szerint 100-120 eurót kerestek így fejenként. Az egyik, baleseti helyszínelőként dolgozó férfi a meghallgatáson arra panaszkodott, hogy nem szeretett közös szolgálatban lenni két vádlott-társával, mert ők nagyon gátlástalanok voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.