Rács mögött a megtévesztésig hasonló álrendőr-banda

Tízen már előzetes letartóztatásban vannak az elmúlt hónapokban kommandós akciót színlelve tehetősebbnek vélt embereket otthonukban kirabló bűnbanda tagjai közül – jelentette be pénteken az ORFK.

Néhány hónap alatt az ország négy megyéjében kilenc rablást követtek el kommandós akciónak álcázva. A rendőrség speciális egységeiéhez megtévesztésig hasonló ruhát, golyóálló mellényt viselő fegyveresek vállalkozókra, módosabbnak hitt emberekre törtek rá, és azonnal megbilincselték őket. Majd a nevükre kiállított, első ránézésre szabályosnak látszó házkutatási parancsot lobogtatva feltúrták otthonukat, és elvitték az összes készpénzt és ékszert.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Sztancsik László, az ORFK speciális nyomozócsoportjának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a sértettek többnyire már csak a "kommandósok" távozása után döbbentek rá, hogy bűncselekmény áldozatai lettek.

A rendőrség a cselekmény társadalomra veszélyességére tekintettel, valamint mert a rabló álrendőrök ténykedése már rövid távon is súlyosan veszélyeztethette volna a polgároknak a rendőrségbe vetett hitét, külön nyomozócsoportot állított fel az álrendőr-banda tagjainak elfogására.

A speciális nyomozócsoport szeptember 19-én látott munkához, és már sikerült azonosítani azt a tizenegy fős társaságot, amely a nyomozás eddigi adatai szerint legalább öt akcióval bizonyosan összefüggésbe hozható. Valamennyien büntetett előéletűek, volt, akit álrendőrként elkövetett bűncselekményeiért ítéltek el korábban.

Sztancsik – lapunk kérdésére válaszolva – elmondta: egyikük sem volt korábban rendőr vagy katona, a környezetükben sem találtak volt vagy ma is aktív hivatásosra, aki felkészíthette volna őket a civilek számára a szabályos rendőri akcióhoz megtévesztésig hasonló rajtaütésekre. Saját bűnözői tapasztalataikat használták fel a rablótámadások előkészítésére, s a korábban az ellenük folytatott nyomozások során látott házkutatási parancsok alapján készítették el saját, hamis házkutatási parancsaikat.

Egyelőre azonban kizárni sem lehet teljes bizonyossággal, hogy a csoportnak voltak, lehettek "hozzáértő segítői", akik kiképezték őket, vagy akik az eredetihez "gyanúsan hasonló" házkutatási parancsokat elkészítették. A rendőrség is vizsgálja – egyebek mellett – ennek a lehetőségét. Az már biztosnak látszik, hogy állandó tippadóik nem voltak. Áldozataik személyes adatait az internetről, különböző tudakozóktól és ismerőseik útján szerezték meg. Alkalmi segítőik révén mérték fel a várható zsákmány nagyságát is.

A rendőrség eddig öt rablással gyanúsította meg őket, de Sztancsik sejtetni engedte, hogy az ezekhez hasonló módszerrel elkövetett négy bűncselekménnyel összefüggésben is vizsgálják a csoport érintettségét.  A kilenc álkommandós-rablással a sértetteknek összesen 25 millió forint kárt okozott a csoport.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.