Befagyott a hazai folyók nagy része

A Dunán a vízhőmérséklet a jégképződés kritikus határára csökkent, így a folyó teljes hosszában közepes zajlás kezdődött; a Tiszát kisebb megszakításokkal állójég jellemzi. A Balatont a part mentén összefüggő jég borítja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

Molnár Béla tájékoztatása szerint a Dunán Rajkától Kisbodakig az állójeget többletvíz lebocsátásával feltörték, a határon túlról érkező jég biztonságos levezetése érdekében. Komáromnál 70 százalékos, Almásfüzitőnél 60 százalékos, Budapestnél pedig 50-60 százalékos a zajlás.

A Tiszán kialakult állójég vastagsága átlagosan 10-20 centiméter, a jég felületén 15-20 centiméter vastagságú hó van. A korábbi zajlójeges szakaszok is beálltak, Aranyosapáti és Tiszaadony között, valamint Tiszaroff térségében összetorlódott állójeges szakaszok alakult ki, 40-60 centiméternyi vastagságban.

"Általánosságban elmondható, hogy a Duna és Tisza nagyobb mellékfolyóit kisebb megszakításokkal állójég borítja. Az állójég vastagsága a mellékfolyókon átlagosan 7 és 20 centiméter között alakul" - közölte a főigazgató.

Arról is beszámolt, hogy a Balatont a part mentén összefüggő, a tóközépen szakadozott felszínű, változó vastagságú jég borítja, amelynek átlagos vastagsága 10-12 centiméter. A Velencei-tó vízszintje 136 centiméter, jégvastagsága növekedett, hétfő reggel 13 centimétert mértek.

A Tiszán január 31-e óta elsőfokú a jeges árvíz elleni készültség, míg a Dunán múlt péntek óta van érvényben az elsőfokú riasztás. Másodfokú készültséget rendeltek el vasárnap a Duna mentén a dunakiliti gátőrjáráson. Harmadfokú a riasztás a Mosoni-Duna torkolati szakaszán, pontszerűen a gönyűi kikötő védelme érdekében, ezt múlt pénteken rendelték el.

A főigazgató hozzátette: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön és Kiskörén 2-2 jégtörőhajó, míg a Dunán Baján 3, Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben.

Molnár Béla hangsúlyozta: a vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A kiskörei és a tiszalöki vízlépcsőnél, valamint a siófoki úgynevezett nagyműtárgyaknál folyamatosan üzemelnek a jégtelenítő és a vízforgató berendezések a létesítmények üzemképességének megőrzése érdekében - jegyezte meg Molnár Béla.

Tájékoztatása szerint a két nap alatt lehullott hó mennyisége a Tisza vízgyűjtőjén 1,18 köbkilométerrel növelte a hóban tárolt vízkészletet, ezzel annak mértéke meghaladta a sokévi átlagot. A Duna vízgyűjtőjén a 11 köbkilométer jelentősen magasabb az átlagnál (körülbelül 8,5 köbkilométer), de a mennyiség csak kis mértékben nőtt az elmúlt napokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.