Lánglovagok: Megtiltották a posztolást a tűzoltóknak

A Lánglovagok Egyesület az alapvető jogok biztosához fordult, miután tudomására jutott, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kirendeltségvezetője korlátozta a hivatásos tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát – írja a langlovagok.hu.

A közlemény szerint a tűzoltóknak aláírásukkal kellett igazolniuk a következő utasítás tudomásulvételét:

"2015.05.01.-től a Kirendeltség Vezető Úr utasítása szerint M10-es katasztrófavédelmi egyenruhában a hazajárás és a munkába történő beérkezés, valamint a langlovagok.hu-ra történő posztolás TILOS."

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál internetes sajtótermékként regisztrált Lánglovagok.hu tűzoltóportálon a cikkekhez olvasói hozzászólás nem lehetséges, így az utasítást adó vezető feltehetőleg a Lánglovagok Egyesület által üzemeltetett forum.langlovagok.hu oldalra, vagy a Lánglovagok.hu Facebook oldalára gondolt.

Az egyesület azt írja, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához és sem a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló, sem a polgári védelmi szervezetek Szolgálati Szabályzatáról szóló rendelet nem ad felhatalmazást a katasztrófavédelem vezetőinek a véleménynyilvánítási szabadság generális tiltására, vagy egyes internetes oldalakon, fórumokon való hozzászólás tiltására. A szolgálati törvény szerint a véleménynyilvánítás elfojtása joggal való visszaélésnek minősül.

A Lánglovagok Egyesület arra kéri az ombudsmant, vizsgálja meg, hogy az országos katasztrófavédelmi főigazgató, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók vagy bármely katasztrófavédelmi vezető mikor és milyen tartalommal élt olyan intézkedéssel, utasítással, paranccsal - akár írásban, akár szóban - amely arra irányult, hogy a hivatásos tűzoltók valamely internetes fórumon, közösségi oldalon hozzászólást egyáltalán ne írjanak.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál megkeresésére Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy az ügyet az igazgató ismeri, és a szükséges intézkedéseket megtette.

Az, hogy ez az intézkedés a tiltás feloldása, fegyelmi vizsgálat indítása, vagy esetleg a többi kirendeltségen is a korlátozás bevezetése, a válaszból nem derül ki. Annyi bizonyos – írják –, hogy Branyiczky Márk tűzoltó ezredes sem makulátlan, ő volt az, akinek az utasítására a monori kirendeltségvezető a Lánglovagok.hu tudósítóját elzavarta az új monori tűzoltólaktanya sajtónyilvános átadásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.