Allergiások figyelem: támad a kender és a libatop

Elsősorban a csalánfélék, a kender, a libatopfélék okozhatnak kellemetlen tüneteket az allergiásoknak – tudatja az ANTSZ. A lóromtól egyelőre kevésbé kell félni.

Nem változott jelentősen a pollenterhelés az elmúlt héten – tudatja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban mérték a csalánfélék és a kender virágporát, ez utóbbi Budapesten hétfőn a nagyon magas szintet is elérte.

A napi parlagfűjelentések szerint az allergén gyomnövény pollenjeinek mennyisége több városban is elérte a nagyon magas szintet
parlagfű, allergia

Ezek mellett a libatopfélék virágpora is elérte a tüneteket okozó mennyiséget, a fővárosban hétfőn magas koncentrációban regisztrálták, Szegeden pedig a pázsitfűfélék és az útifű pollenszemeiből mértek tüneteket okozó mennyiséget. Alacsony koncentrációban jelen volt még az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is.

A napi parlagfűjelentések szerint az allergén gyomnövény pollenjeinek mennyisége több városban is elérte a nagyon magas szintet. Fontos tudni, hogy a most közölt hagyományos pollenjelentés napi értékekkel számol, míg a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerben (PPRR) egy egész hét adatainak átlaga alapján ad tájékoztatást az ÁNTSZ, emellett a két jelentés besorolási fokozatai is különböznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.