Állatkínzás miatt vizsgálják a Csodálatos Kutyadokit

A tavaly decemberben a Papp László Arénában is fellépő Cesar Millan a problémás kutyák megnevelésével tett szert világhírre. A National Geographic csatornán futó sorozata egyik adásában azonban a neveletlen eb egy sertés fülét rágta. 

Az Egyesült Államokban február 26-án sugárzott részben Simont, a francia buldog-terrier keveréket próbálta megrendszabályozni. A kutya, akit Terrornak becéznek, utálja a többi kutyát, de más állatokkal sem jön ki. Egyszer végzett is egy csüngőhasú malaccal – írja a Washington Post.

A seriff és a Los Angeles megyei állatfelügyelet csütörtök este kereste fel Millan kutyapszichológiai központját Santa Claritában. Az NBC-nek nyilatkozó családtagja szerint a szakember ekkor épp üzleti úton volt. Millannak 24 órán belül fel kell vennie a kapcsolatot a hatóságokkal a feltételezett állatkínzás ügyében folyó nyomozás miatt.

Az állatjóléti hatóságokhoz több bejelentés is érkezett a fent említett epizód kapcsán, amiben Simon, a neveletlen eb egy sertés fülét harapdálta. A hatóságok tudni szeretnék, mi történt a malaccal az eset után.

Az eset egy elkerített udvaron történt, amikor Millan megpróbálta a kutyát hozzászoktatni más állatok társaságához. Simon odasomfordált a disznóhoz, amit Millan egyik asszisztense lefogott, majd beleharapott a fülébe és elszaladt.

"Simon letépte egy malac fülét" – mesélte Simon gazdája. "Kész vérfürdőt rendezett!" Közben Millan a disznót üldözte az udvaron.

Az NBC által kiadott közleményben a National Geographic képviselője a következőket írta:

"Cesar Millan az egész életét annak szentelte, hogy segítsen a kutyákon és megmutassa, hogy még a legproblémásabb állatot is meg lehet menteni, és lehet rajta segíteni. Az epizód egy rövid részlete került fel az internetre, amiben Simon egy malacot üldöz, és megharapja a fülét, ami vérezni kezd. A felvétel kérdéseket vetett fel több nézőben, akik nem látták a teljes részt, így nem érthették a kontextust."

A közlemény siet leszögezni, hogy Millan minden szükséges előkészületet megtett. A sertést azonnal ellátták, és nem látszott rajta nyoma a megrázkódtatásnak. Később nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amin ugyanez a malac sétáltatja Simont.

"Ne edd meg a malacot! Egyél együtt a malaccal! – magyarázza az ebnek Millan.

8300 ember írta alá azt a petíciót, amelyben kérik a hatóságokat, hogy vizsgálják ki Millan ügyét. További 10 000-en követelték, hogy ne szerepelhessen többet a televízióban.

A 46 éves Cesar Millan 8 éve vezet műsort a National Geographicon. A kutyaszelídítési képességeivel hírességgé vált Millan módszereit több, kutyák viselkedésével foglalkozó szakember bírálta, azt állítva, hogy túl nagy szerepet kap benne az erő, de hanyagolja a pozitív megerősítést, vagyis a jutalmazást. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.