Aljas célból előre kitervelt kettős gyilkosság

Előre kitervelten, aljas célból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség a 2009. január 7-én a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában elkövetett kettős gyilkosság két gyanúsítottját. A főügyészség hétfőn nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bíróságnak, s egyben indítványozta a vádlottak előzetes letartóztatásának meghosszabbítását az első fokú ítélet kihirdetéséig.

Ügyvédje korábbi nyilatkozataival ellentétben a Fővárosi Főügyészség vádiratában azt állítja, Deme Gábor nem véletlen találkozott Kun Tamással a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009. január 7-én történt kettős gyilkosság elsőrendű vádlottjával. Ő maga hívta fel Kunt és tájékoztatta, hogy az eredetileg öt órára megbeszélt találkozója Takács József igazgatóval, egy órával később lesz. Kun engedély nélkül tartott kilencmilliméteres pisztollyal és vagy 40 lőszerrel az iskolához ment – így találkoztak bő fél órával a kettősgyilkosság előtt.

A sajátos nevelési igényű gyermekek számára létesített alapítványi iskola ambiciózus igazgatója, Deme Gábor lába alól valólában már 2008 nyarán kicsúszott a talaj. Egy internetes társkeresőn új barátnőt talált magának, ezért szakított addigi élettársával, aki az iskola gazdasági vezetője volt, majd hosszabb időre betegszabadságra ment.

Távollétében a Magyar Államkincstár átfogó ellenőrzést tartott az iskolában, és megállapította, hogy jogosulatlanul vettek fel állami támogatást az ott tanuló gyerekek után. Egyidejűleg az iskolát fenntartó alapítvány is vizsgálódni kezdett, ők a magas működési költségek miatt.

Fiatalok mécseseket gyújtanak a meggyilkolt tanárok képeinél a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolánál
Fiatalok mécseseket gyújtanak a meggyilkolt tanárok képeinél a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolánál

E vizsgálatok mutattak rá Deme mulasztásaira, rossz szakmai döntéseire, ám amikor 2008 novemberében visszatért a betegszabadságról még úgy tűnt, nem követett el semmi jóvátehetetlent, megrovást kapott, de a vezetői tisztségéből nem mentették fel.

Takács József igazgató azonban az iskola gazdasági vezetőjétől (Deme volt élettársától) olyan dokumentumokat kapott, amelyekből kitűnt: Deme az alapítványi támogatásokból különböző címen több alkalommal is vett fel kisebb-nagyobb összegeket, amelyeket később ismeretlen célra fordított. A bizonyítékok láttán Takács József december 15-én már azt közölte Demével, hogy az új helyzetre tekintettel, már alkalmatlannak tartja az iskola vezetésére. Takács azt ajánlotta neki, hogy tanárként tovább dolgozhat az iskolában, ha ezt nem fogadja el, távoznia kell.

Deme egy időre barátnőjéhez utazott Kisvárdára. Takács eközben további terhelő bizonyítékokra bukkant, melyek azt sejtették, hogy addigi helyettese fiktív számlákkal több millió forintot sikkasztott az iskola kasszájából. Bizonyítékait több példány-ban lemásolta, majd egy-egy dossziéba rendezte, egy példányt pedig mindig magánál tartott a bőrtáskájában.

Deme január 5-én azzal a céllal tért vissza a fővárosba, hogy minden lehetséges eszközzel visszaszerzi igazgatói posztját. Már január 6-án este találkozót kért Takács Józseftől, aki Kosik György, az iskolafenntartó alapítvány egyik vezetőjének társaságában fogadta őt. Deme ekkor szembesült azzal a dossziéval, amit „kirúgása” óta állított össze a visszaéléseiről Takács József.

Deme minden felelősséget volt élettársára hárított, majd megfenyegette Takácsot és Kosikot, ha ő bukok, ők is megütik a bokájukat.

A találkozó mégis katasztrofális véget ért számára. Takács és Kosik közölték vele, hogy semmiképpen nem maradhat az iskolában, arról pedig, hogy az igazgató által feltárt visszaélések és főleg a sikkasztás miatt tesznek-e feljelentést, az alapítvány kuratóriumának január 13-i ülésén döntenek. Takács végül felszólította Demét, hogy másnap ötkor jelenjen meg az iskolában és számoljon el a nála lévő iskolai holmikkal.

A vádhatóság szerint ez után (pontosan nem tudni mikor) döntötte el Kun és Deme, hogy megölik Takácsot és megpróbálják megszerezni tőle az ellene szóló bizonyítékokat. Deme előzőleg felmérte a lehetőségeit. Az iskolába már nem térhet vissza, annyi megtakarított pénze nincs, amiből az elsikkasztott milliókat visszafizethessen, így viszont biztosan feljelenti az alapítvány. Már ekkor megállapodtak abban is, hogy a következő találkozóra Kun Tamás elkíséri Demét.
Másnap délután Takács József váratlanul módosította a találkozó időpontját, amiről Deme azonnal értesítette Kunt. Este hatkor az iskola parkolójában találkoztak.

Miként arról az óta többször beszámoltunk, a találkozón Takács kérésére részt vett Papp László igazgató-helyettes is, aki egy kismagnót rejtett a zsebébe, hogy rögzítse az elhangzottakat. Deméről ugyanis az a hír járta, hogy titokban felveszi a fontosnak tartott beszélgetéseket, gondolták, most ők is ezt teszik majd.

A szokványos munkaügyi megbeszélésnek indult egyeztetés végén Kun Tamás minden előzmény nélkül fegyvert rántott és lelőtte Takács Józsefet, majd röviddel később a mindvégig az életéért könyörgő Papp Lászlót is. Aztán együtt feltörték a szerverszobát, ahol az iskola biztonsági kameráinak a felvételeit tárló számítógép is volt. Deme haza vitte a gépet, szétszerelte, és a darabjait – állítása szerint – a lakása közelében lévő kukákba dobta. A szerver és alkatrészei, amelyek kétséget kizáróan bizonyíthatták volna, hogy ki mit tett, soha nem kerültek elő.

Takács táskája eltűnt, a benne lévő bizonyítékokkal együtt. Ám, mivel halála előtt az igazgató több példányt is készítette belőlük, egy másolatot két nappal a gyilkosság után – állítólag Takács özvegye – átadott a rendőrségnek. Az iratok és a Papp László zsebében még a rendőrségi helyszínelés idején is működő magnó felvétele elegendő bizonyítékot szolgáltattak Deme és Kun ellen – legalábbis az ügyészség ma így látja.

Az ügyészség Kun Tamás ellen előre kitervelten, aljas indokból több emberen elkövetett emberölésért emelt vádat a Fővárosi Bíróság előtt, Demével szemben ugyanez a vád, azzal, hogy a cselekményt ő bűnsegédként követte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.