Aligátorokat engedtek szabadon Kínában

Tizenkét, fogságban tenyésztett aligátort engedtek szabadon csütörtökön Anhuj tartományban, hogy mostantól természetes környezetükben élhessék életüket - számolt be a helyi média.

Május óta ez volt a második tucat kínai aligátor (Alligator sinensis), amely a Hszüancseng városi Jangce Aligátorparkban nevelkedett. Velük 78-ra emelkedett a "vissza a természetbe" projekt keretében 2003 óta szabadon engedett állatok száma.

A hüllők szerepelnek a kihalással fenyegetett fajok Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által összeállított vörös listáján, Kínában első osztályú védettséget élveznek 1972 óta. Összesen körülbelül 150 él közülük vadon.

A kínai aligátor jellemzően az ország keleti részén, a Jangce folyó alsó folyásánál, elsősorban Anhuj tartományban honos, de a szomszédos Csiangszu és Csöcsiang tartományok területén is előfordul. Ez az aligátorfélék családjának egyetlen páncélos hüllője, mely a trópusokon kívül is él.

A kínai aligátorok mesterséges élőhelyeinek kialakításához, az emberi beavatkozások és a környezetszennyezés miatt károsult természetes élőhelyük helyreállításához 2002-ben fogtak hozzá. Jelenleg több mint 15 ezer egyed él fogságban.

Az eddigi tapasztalatok szerint a megmentésüket szolgáló program általában sikeresnek bizonyult, az állatok kellőképpen alkalmazkodtak természetes környezetükhöz és megfelelően szaporodnak.

A szakemberek felmérései szerint az aligátorok eddig 158 tojást raktak, ebből 80-at sikeresen kikeltettek. A szabadon engedett aligátorok nőstény-hím aránya 2:1, a beltenyészet megakadályozására előzetesen DNS-mintát vettek tőlük. Mozgásukat nyomkövető műszerrel kísérhetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.