Heten erőszakolták meg a tinilányt, és a végén még ő lesz a hibás

A nőkkel szembeni negatív sztereotípiákat és a bűncselekmények áldozatainak gyenge védelmét hozta felszínre egy tizenéves lány brutális megerőszakolása Románia keleti, legszegényebb régiójában.

A falujától tíz kilométerre lévő megyeközpontban, Vasluiban tanuló tinédzser diáklányt a buszmegálló felé menet szólította meg két fiú, és felajánlotta, hogy autóval hazaviszi. Egyiküket ismerte, így elfogadta az ajánlatot. Az útjuk azonban egy mezőre vezetett, ahol időközben csatlakozott öt társukkal együtt brutálisan megerőszakolták.

Több mint három órán át kínozták a lányt, amikor áldozatuk elájult, vodkával felmosták, és folytatták, ahol abbahagyták. Késő este tették ki az otthona közelében. Kétségbeesett apja talált rá az utcán, annyira rossz állapotban, hogy képtelen volt lábra állni. Az erőszaktevőkre 7-től 15 évig terjedő szabadságvesztés róható ki, de egyelőre szabadlábon várják az ítéletet, sőt családjukkal és barátaikkal az áldozatot zaklatják.

– A lány magába fordult. Amikor mindenki nekiugrott, ő tényleg hibásnak érezte magát, és azt kérdezgette, vajon mit csinált rosszul – nyilatkozta Mioara Donosa ügyvéd az Adevarulnak. Románia legelmaradottabb régiójában, Moldvában „konzervatívan” viszonyulnak a nemi erőszakhoz: az emberek egy része nem is tartja bűncselekménynek, s az áldozatot hibáztatja, hogy „tönkretett hét családot”.

– Úgy próbálják beállítani, mintha az erőszaktevők lennének az áldozatai a megerőszakoltnak. Ebben a közegben a nőt tisztességtelennek, könnyűvérűnek tartják, ha például festi a körmét. Ha rövid szoknyát hord, és megerőszakolják, úgy veszik, hogy valójában beleegyezett – magyarázta a Népszabadságnak a nők jogaiért küzdő, online segélyszolgálatot működtető A.L.E.G egyesület vezető munkatársa, Camelia Proca.

Az A.L.E.G egyike annak a tizenöt román civil szervezetnek, amely nyílt levélben kérte az ügy kivizsgálását Klaus Johannis államfőtől és a bukaresti igazságügyi tárcától. A minisztérium közvetlen beavatkozását a vasluii bíróság erősen hímsoviniszta-gyanús döntése is indokolta: az állásfoglalás szerint az erőszaktevők „előzetes letartóztatása aránytalan lenne az elkövetett bűncselekmények súlyához képest”. Procáék a megdöbbentő eset apropóján szeretnék elérni, hogy Románia ültesse át mihamarabb az Európai Unió vonatkozó 2012-es irányelvét, amely meghatározza a bűncselekmények áldozatainak jogaira és védelmére vonatkozó minimális szabályokat.

Érdekes egybeesés, hogy a megerőszakolt lány faluja, Muntenii de Sus szomszédos azzal a Tanacuval, amelynek ortodox kolostorában háromnapi „ördögűzés” után kínhalált halt egy 23 éves novícia. Az eset nyomán született Tatiana Niculescu Bran Gyónás Tanacuban című regénye, majd Cristian Mungiu A dombokon túl című filmje, amely a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját hozta el a 2012-es cannes-i filmfesztiválról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.