Aknamentes lehet az uniós elnökség idejére a horvát-magyar határ

Aknamentes lehet a horvát-magyar határ magyar oldala Magyarország 2011-es európai uniós elnökségének kezdetére a rendészeti szakállamtitkár szerint, aki a munkálatok elvégzését nem politikai, pusztán anyagi kérdésnek nevezte.

A horvát féllel már megkezdték az előzetes egyeztetéseket, és a nyárra sikerülhet előteremteni azt a 30-40 millió forintot, amely a horvát-magyar határ precíz felméréséhez szükséges, hogy sikerüljön megtalálni az aknákat - közölte Turi András rendészeti szakállamtitkár.

A rendkívül alapos vizsgálatot a mentesítés követi - tette hozzá. Ehhez nélkülözhetetlen az együttműködés a horvátokkal, már csak azért is, mert ők rendelkeznek olyan eszközzel - járműre szerelhető úgynevezett tolólappal - amely a sűrűn elhelyezkedő aknákat is képes hatástalanítani. A két ország ezért közösen kíván pályázni a munkálatok költségeit fedező európai uniós forrásokra.

A szakállamtitkár azt mondta, mivel a határszakaszon amúgy is kötelező a rendőri jelenlét, továbbá a felmérés és a mentesítés speciális tudást igényel, a legcélszerűbb az lenne, ha a feladatot nem a honvédség, hanem a készenléti rendőrség tűzszerész szolgálata kapná. Ehhez az állomány egy részének ideiglenesen ki kellene települnie a déli határszakasz közelébe.

A horvát-magyar határszakasz érintett területeinek mielőbbi aknamentesítését már többen, köztük Hargitai János, a Baranya megyei közgyűlés kereszténydemokrata elnöke, Schmitt Pál néppárti európai parlamenti képviselő és Dakos József dandártábornok, Baranya rendőrfőkapitánya is sürgette.

Dakos József korábban utalt rá, hogy a délszláv háborúban szerb és horvát csapatok 80 kilométeren telepítettek aknákat a horvát-magyar határ közelében, és nem kizárt, hogy magyar oldalra is kerültek robbanószerkezetek. Az MTI úgy értesült, hogy szakemberek szerint a magyar oldalon Magyarbólyhoz közel, a D234-236-os határjelek között a legvalószínűbb az aknák előfordulása.

Az aknásításról nem készültek vázlatok, ezért nem tudni, hány és milyen robbanószerkezet van a föld alatt, csak a teljes terület átvizsgálásával találhatók meg. A horvát tűzszerészek eddig több mint 37 kilométernyi területet mentesítettek, a munka folytatása a szükséges pénz előteremtésétől függ.

Szakemberek szerint az aknamentesítés az életveszélyes helyzet megszüntetése, a határnyiladékok tisztítása, a határjelek pótlásának szükségessége miatt fontos.

Horvátország európai uniós csatlakozásával meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a határszakasz bárhol átléphető legyen. Ha erre az aknák miatt nem kerülhet sor, akkor korlátozni kell az emberek mozgását, ez példa nélküli lenne az unió történetében.

A határ mentén telepített aknák nem követeltek magyar áldozatot, horvát területen ugyanakkor az elmúlt tíz évben kétezren szenvedtek aknabalesetet, közülük ötszázan életüket vesztették.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.