Akik keveslik a milliárdokat

Átlagosan 17 milliárd forintja van a százötven leggazdagabb magyarnak. A lista középmezőnyébe tartozók is több mint háromszor akkora összeg felett rendelkeznek, mint a valaha volt legnagyobb magyar lottónyeremény. A leggazdagabbak élbolyának névsora sosem lehet teljes, mert nem tartalmazza a külföldön elrejtett cégeket.

A Népszabadság milliárdosokról szóló friss topkiadványába idén is az átlátható magyarországi cégvagyon volt a belépő: a vagyonbecslések során az Opten Informatikai Kft. a hazai cégadatbázisban látható vállalatokat és üzleti kapcsolatokat vette alapul. Meglepő módon évről évre nő a vagyonukat alulbecsültnek tartó, az elsődlegesen számított vagyonértéküket akár 10-15 százalékkal felfelé kerekítő milliárdosok száma. (Kevésbé meglepő, hogy a vagyonbecslés eredményét néhányan éppen ellenkezőleg, túlzónak tartják.)

A vagyonbecslők dolgát a külföldi terjeszkedések nehezítik, sok üzletember és cégcsoport él az ­EU-s és a nemzetközi jog adta lehetőségekkel, és adóoptimalizálási, vagy éppen rejtőzködési célból szövevényes nemzetközi céghálókat hoznak létre.  Nem is egy nagy magyar ­vállalatot más országban bejegyzett holdingcég birtokol, ahol a külföldi cégek számolják el a nyereséget, ezáltal nem Magyarországon fizetnek adót. A gazdasági elit élbolya látható módon 2554 milliárd forintot birtokol, ami csaknem ­annyi, mint a magyar GDP egytizede.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.