Akcióterv az utolsó huszonöt duettező gibbon megmentéséért

A világ legritkább főemlősének megmentésére több mint száztagú nemzetközi csoport jött létre tudósokból, döntéshozókból és helyi közösségek képviselőiből. A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) vezetésével működő csapat a hajnani gibbon védelméhez szükséges lépéseket dolgozza ki – számolt be a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A hajnani gibbon (Nomascus hainanus) kizárólag a dél-kínai Hajnan sziget 20 négyzetkilométerén fordul elő. Számuk mára csupán 25 egyedre csökkent, ezzel a faj a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik. A hajnani gibbonok nőstényei és hímjei hajnalonta duettet énekelnek egymással. Elszigeteltségük és alacsony egyedszámuk miatt nagy a kihalásuk veszélye. Ez lehet az első majomfaj, amelyet az emberi tevékenység pusztít ki.

Az ötvenes években még több mint kéztezer példány élt belőlük
Az ötvenes években még több mint kétezer példány élt belőlük
Forrás: Nature

„A hajnani gibbonok jövőjének biztosítása az egyik legfőbb globális prioritás az emlősök fajfenntartásában. Még nem késő megtenni a megfelelő lépéseket” – figyelmeztetett Samuel Turvey, a ZSL csapat egyik vezetője. A kutató reméli, hogy a jövőben a gibbonra az állatvédelem sikertörténeteként hivatkoznak majd.

Megóvásukhoz negyven lépésből álló akciótervet dolgoztak ki. Javítani kívánnak többek közt a megmaradt egyedek megfigyelésén, növelik életterüket az őserdőfoltok közötti fás hidak létrehozásával, valamint csökkentik az élőhelyüket érintő emberi tevékenységet.

Az 1950-es években – írja az MTI – még több mint kétezer hajnani gibbon élt. A vadászat, az erdőirtás és a gumiültetvények megtizedelték a számukat, az 1980-as évekre alig harmincan maradtak. Bár a kínai törvények ma már őket is, élőhelyüket is védik, az ember továbbra is veszélyt jelenhet. További probléma az összefüggő erdős területek hiánya, ami gátat szabhat a populáció növekedésének. Egy tájfun vagy járvány pedig akár ki is irthatja a kis közösséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.