Ajándékötlet: karácsonyi teakülönlegességek

A téli teakeverékek meleg, fűszeres illatukkal és ízükkel csempésznek több meghittséget a hideg estékre. Egy-egy ilyen keverék összeállítása otthon sem nagy ördöngösség, ráadásul olcsó és egyedi karácsonyi ajándéknak is kitűnőek.

A meleg gyümölcstea kitűnő, egészséges alternatívája a cukros és adalékanyagokkal dúsított üdítőknek, elkészítésük pedig nem igényel különösebb szakértelmet, de még pontos receptet sem: ha finom, akkor egész biztos jó is.

A téli, karácsonyi hangulatú gyümölcsteák készülhetnek aszalt vagy szárított, felaprított gyümölcsökből, például almából, szilvából, meggyből, barackból vagy déli gyümölcsökből, mint amilyen a papaya és a maracuja.

A szárított, aszalt gyümölcsök készen is megvásárolhatóak, de néhány óra alatt az alacsony hőfokú sütőben is szépen kiszáradnak a vékony gyümölcsszeletek. Aki nagyon szereti az aszalványokat, vagy maga szereti gyűjteni és eltenni a gyógynövényeit, annak érdemes lehet beruháznia egy aszalógépre is.

Az igazi ünnepi hangulatot azonban nem maga a gyümölcs, hanem a fűszerezés adja meg. Például apróra vágott vanília, fahéj, gyömbér és szegfűszeg kerülhet a keverékbe, de a mennyiségre nem árt ügyelni, mert például az izgató, melegítő hatású fahéjnak kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Az egyszerűbb keverékekkel kisebb a tévedés lehetősége, a szilva, alma, fahéj hármas verhetetlen!

A tea alapja lehet szálas fekete vagy zöldtea is, így a reggeli kávé is kiváltható vele, illetve ízesíthető a sütéskor-főzéskor kárba menő citrusfélék héjával is, csupán arra kell ügyelni, hogy fényesítő anyagtól mentes és lehetőleg biogyümölcsöt válasszunk, mert a vegyszerek a héjban gyülemlenek fel.

A fűszerezett teákat a fogyasztás előtt néhány napig hagyni kell pihenni, hogy az aromák összeérjenek, s csak utólag pótolni, ami hiányzik. A most összeállított keverékek karácsonyra biztosan beérnek.

Gyógyulást ajándékba

Megfázás elleni teakeverékhez azonos arányban keverjünk össze bodzát, hársfavirágot és kamillát, adhatunk hozzá egy kevés citromfüvet vagy mentát is. Meghűlés esetén enyhülést hoz ez a finom, virágos keverék, melyet a gyerekek is szívesen elfogyasztanak minden egyéb ízesítés nélkül.

A gyulladásokkal (torok, mandula) járó betegségek kikúrálásához a zsálya, a kakukkfű és a rozmaring a legmegfelelőbb alapanyag, de egy kis tisztító hatású csalán is elfér a keverékben.

A hibiszkusz virág nem csak azért kedvelt hozzávalója a gyümölcsös- és gyógyteakeverékeknek, mert szép, piros színt ad az italnak, de enyhén savanykás ízével a citromlevet is kiválthatja. A hibiszkusz virágából készült tea egyébként bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, ha rendszeresen fogyasztják. Nem csak a déligyümölcsökhöz, hanem a bodzavirághoz és a gyömbérhez is remekül illik, és ez a tea is segíti a tünetek enyhülését megfázás esetén.

Az ajándékba szánt teákat csomagolás előtt kóstoljuk meg, nem lett-e íztelen, vagy éppen túl tömény (utóbbi esetben szálas teával vagy a legsemlegesebb ízű gyülöcs pótlásával "higítsunk"). Ne felejtsünk el receptet is mellékelni a csomagocskákhoz, a pontos összetétel ismerete fontos azok számára, akik valamely összetevőre allergiásak lehetnek és a várható mellékhatásokról (élénkít, izzaszt, enyhe hasmenést okozhat stb.) sem árt tájékozódni, különösen, ha gyógynövényeket használunk.

A tea fém vagy papírdobozban, sötétebb üvegben, illetve közönséges papírzacskóban van a legjobb helyen. Nagyobb, több hónapra elegendő mennyiséget mindenképpen jól szellőző, de a kártevők számára hozzáférhetetlen csomagolásban és páramentes helyen kell tárolni, hogy az aromák megmaradjanak, a növények ne rothadjanak meg.

 

 A tea jó a testnek és a léleknek is.
An Afghan man Mir Ali, 22, is silhouetted against the setting sun as he serves green tea to a costumer in Karachi December 18, 2011. REUTERS/Athar Hussain (PAKISTAN - Tags: SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.