Ahol a hajléktalan is csak adakozna

Néhány nap alatt megtelt Budapest első közösségi ajándékozási pontja, ahova bárki elviheti megunt, de még használható ruháját, játékát, cipőjét, háztartási cikkeit, és bárki el is viheti azt, amiről úgy érzi, szüksége van rá.
A Mészáros utcai benzinkút mögött, távolról alig látható helyen, egy régen bezárt műhely oldalában nyílt múlt hétvégén az ország első Ajándékdoboza. A közösségi adományozó pontban mindenki kiválaszthatja, hogy ruhát, könyvet, játékot, háztartási gépet vagy cipőt szeretne magával vinni, válogathat, felpróbálhat. A fából épített házikót senki nem őrzi, csak az ötletgazda néz rá napjában egyszer, hogy kitakarítsa.

A forgalom egyelőre nem túl nagy, csak egy babakocsit toló kismama válogat a gyerekholmik között. Azt mondja, két-három hét múlva visszakerül ide a most kiválasztott kisnadrág, hiszen a pár hónapos lánya addigra úgyis kinövi. És ő is hoz majd ruhákat, háztartási eszközöket otthonról. Közben egy idős úr nézi a fából készült bódét tisztes távolból. "Ki csinálta ezt ide? Nem azért kérdezem, mert baj. Nagyon is jó ötlet! Ha jövök vissza a boltból, benézek én is."

A polcokon angol és magyar nyelvű könyvek, receptek, a vállfákon a legigényesebb turkálók színvonalát is meghaladó minőségű blúzok, blézerek, zakók, soha sem használt estélyi ruhák, sőt még egy, a nyolcvanas évekből maradt, eredeti ruhaszövetkezeti bilétával ellátott lenvászon zakó is gazdára vár. Lejjebb nadrágok, pulóverek, gyerekruhák, játékok, bögrék, egy telefon és több pár cipő található.

Az ötletgazda, Pados Balázs arra kér, ne őt fényezzük, az Ajándékdoboz tervét egy svédországi túráról hozta magával. Ott látta, hogy a helyiek így segítik egymást és a rászorulókat. Nemrég vásárolta meg az ingatlant, ennek bejáratához került a házikó, mert ide nem kellett engedélyt kérnie.

"Rémálmaimban láttam, ahogy szétrabolják az egészet, hogy egyszer csak jön egy kisteherautó, betolat ide és még a faanyagot is elviszik" - mondja mosolyogva, miután az elmúlt napokban ennek pont az ellenkezője igazolódott. Egyelőre többen hoznak, mint visznek.

Pados Balázs és az Ajándékdoboz

Egy hajléktalan férfi is szemügyre veszi a polcos házikót. "Sok olyan ruhát kapok, amit nem tudok használni, nőieket, kicsi cipőt, majd elhozom ide, hátha valaki tudja használni" – mondja. Kérdésünkre, hogy vinne-e innen valamit, határozott nemmel felel. Egy idős nő is csak hozni szeretne. Főleg háztartási cikkekből, edényekből és könyvekből van otthon sok, hiszen, mint mondja, sok mindent örökölt, és szinte semmit sem használ belőlük.

Az Ajándékdoboz nem akarja felvenni a versenyt a karitatív szervezetekkel, mégis a jövőben több hasonló adakozási pont építését tervezik szerte az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.