Agytumornak hitték elhalt ikertestvérét

Úttörő jellegű műtétet hajtottak végre egy amerikai nőn, akiről azt hitték, agyrákja van. Később kiderült, hogy embriókorában elhalt ikertestvére maradványait hitték tumornak. Az embriónak már teljesen kifejlődött a haja, csontja és fogazata is.

Yamini Karanan doktorandusz hallgatónak először az olvasással voltak nehézségei tavaly szeptemberben. A huszonhat éves lánynak problémái akadtak a szövegértéssel és a hallás utáni értéssel. Ha több ember beszélt egy szobában, nem értette, mi történik.

Karanan tüneteivel orvoshoz fordult, aki tobozmirigytumort diagnosztizált nála. Az orvosok nem tudtak megegyezni arról, hogy a daganat elhelyezkedése miatt műthető-e. A lány a kezelőorvosai határozatlansága miatt ezért egy Los Angeles-i klinikához fordult segítségért.

Dr. Hrayr Shahinian egy különleges eljárás segítségével próbálta meg eltávolítani a tumort a lány agyából, de a műtét során kiderült, hogy a daganat valójában egyfajta csökevényes ikertestvér (teratoma), csontokkal, fogakkal és hajjal – írja a különös esetről az Independent.

A teratoma egy olyan típusú csírasejttumor, amely általában az emberi szervekben is megtalálható szöveteket tartalmaz. Ezekről úgy gondolják, hogy már a születéskor jelen vannak a gyerek szervezetében, de gyakran nem veszik őket észre az orvosok.

A csökevényt sikeresen eltávolították és dr. Shaninian közölte, hogy a lány fejében lévő tumor jóindulatú volt. Karanan kezelőorvosa hozzátette, hogy ez volt pályafutása során a második teratoma, amelyet el kellett távolítania egy emberi testből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.