Agyműtét barkács fúrógéppel

Házi barkácsfúróval lyukasztotta ki egy gyerek koponyáját egy vidéki orvos Ausztráliában, amivel megmentette a fiú életét.

A 13 éves gyerek biciklivel esett el múlt pénteken, a fejét bevágta a járdaszegélybe. Azonnal elhajtottak vele a kórházba, a fiú útközben többször elájult. Az ügyeletes orvos felismerte, hogy a gyereknek agyvérzése van, és ha nem csökkenti a koponyán belül nyomást, meghalhat.

A kis vidéki kórház azonban nem volt felszerelve koponyaműtétekhez szükséges eszközökkel, ezért az orvos a karbantartók szerszámos kamrájából felkapott egy kézi furdancsot, és "meglékelte" vele a fiú fejét. Na jó, segítséget azért igénybe vett, mert felhívott egy melbourne-i specialistát, és az idegsebész irányította telefonon. Ő mondta meg, pontosan hová fúrjon, s milyen mélyre.

Az orvos még sohasem hajtott végre hasonló műtétet, ennek ellenére sikerült kiszabadítania a vérömlenyt a koponyából, és végül csökkent az agyra nehezedő életveszélyes nyomás. A fiút ezek után légimentővel vitték egy nagyobb kórházba, ahonnan kedden - éppen 13. születésnapján -  távozhatott is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.