Nem hagyják, hogy megússza a pedofil lord

A brit közvélemény nem hagyta, hogy előrehaladott korára és állítólagos demenciájára hivatkozva elkerülje a bíróságot a pedofíliával vádolt Lord Janner. Az egykori munkáspárti politikus és zsidó vezető 87 évesen kerül az igazságszolgáltatás elé.

Kényelmetlen hátraarcra kényszerült a brit Királyi Ügyészség az egyik legsúlyosabb történelmi gyermekmolesztálási botrányban. Két hónappal az után, hogy a testület bejelentette, hogy bár elégséges bizonyíték áll rendelkezésre Lord Janner of Braunstone ellen 1960 és 1980 között elkövetett pedofil bűncselekmények ügyében, nem emel vádat a munkáspárti főrend ellen, mert előrehaladott demenciája miatt ez nem tekinthető közérdeknek.

Az ügyészség a döntést követően heves támadások kereszttüzébe került a politikusok, a média, de legfőképpen az egykori áldozatok –a bűnelkövetés idején 16 éven aluli fiúk – részéről. A felháborodás nyomán egy független királyi jogtanácsos vizsgálta felül a körülményeket. David Perry éppen az ellenkező következtetésre jutott: társadalmi érdek, hogy a 87 éves Lord (Greville) Janner vétkeit bűnügyi bíróság tárgyalja.

Lord Janner még aktív korában egy washingtoni látogatáson
Lord Janner még aktív korában egy washingtoni látogatáson
Reuters

A napokban Simon Danczuk munkáspárti képviselő alsóházi felszólalásában elmondta, rendőrségi nyomozók huszonkét esetre találtak bizonyítékot. Lord Janner, aki egészen 2009-ig a Zsidó Világkongresszus alelnöke is volt, többek között a westminsteri parlament falai között „erőszakolt meg, rontott meg és vetett alá kínzásnak” gyermekeket.

Annak ellenére, hogy a főrend Alzheimer-kórja állítólag képtelenné teszi a bírósági eljárásra, információk szerint Lord Janner még nemrégiben is megfordult a felsőházban. A korábban nagy megbecsülésnek örvendő politikus családja ismételten kijelentette, hogy a lord „teljesen ártatlan”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.