Adósságmentes hiteleket kínált „Dávid”

Ausztriai pénzintézeteknél intézett hiteleket egy osztrák állampolgárságú férfi, aki magyar ügyfeleinek azt ígérte, ezt az adósságot nem kell visszafizetniük. Fiktív adatokat és hamis okmányokat felhasználva „Dávid” és társai közel 90 millió forinttal loptak meg egy bankot.

Könnyű volt a hiteligénylők nyomára bukkanni, mivel a csalónál hagyták okmányaikat
Könnyű volt a hiteligénylők nyomára bukkanni, mivel a csalónál hagyták okmányaikat
Police.hu

Egy budapesti és egy szegedi férfi tevékenységére felfigyelve leplezett le és számolt fel egy hitelekkel üzérkedő hálózatot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya.

K. Roland és K. Csaba 2011 óta igényelt euróalapú hiteleket Ausztria területén található pénzintézetektől a visszafizetés szándéka nélkül. A férfiak fiktív lakcímadatokat és hamis jövedelemigazolásokat használtak fel.

A nyomozás során kiderült, hogy a csalássorozat fő szervezője egy osztrák állampolgárságú férfi volt, akinek valódi nevét a társai sem ismerték, mindenki csak Dávidnak nevezte.

A 35 éves férfi 2011 tavaszán az interneten kezdte toborozni ügyfeleit, mint hitelközvetítő. A hirdetésre jelentkezőket mosonmagyaróvári tartózkodási helyére hívta, majd elkérte személyes okmányaikat. Vállalta, hogy hitelt intéz Ausztriában, amit nem kell visszafizetni, valamint a hitelfelvételhez szükséges dokumentumokat is biztosította, cserébe a hitelösszeg felét kérte jutalékként.

K. Roland és K. Csaba 2011 márciusában igényeltek ilyen hitelt, majd ügyfelenként 1000 eurós jutalékért maguk is toborzásba kezdtek.

Dávidot, vagyis az osztrák állampolgárságú R. B.-t 2015. március 19-én mosonmagyaróvári tartózkodási helyén fogták el. A házban a rendőrök eredeti magyar útleveleket, okmányok fénymásolatait, osztrák lakcímbejelentő okiratokat, osztrák pénzintézeti iratokat, céges és okmányirodai bélyegzőket találtak.

Az ügyben összesen 20 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 17-en igényelték az „adósságmentes hitelt”, a többiek közvetítők voltak. A bűncselekmény során közel 90 millió forintos kára keletkezett egyetlen osztrák hitelintézetnek. A nyomozást március 15-én lezárták, az ügyet vádemelési javaslattal megküldték a Bajai Járási Ügyészségnek – írja honlapján a rendőrség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.