Adócsalás, határok nélkül: vége a szép időknek?

Kilenc olyan nagyobb vizsgálatot folytat a magyar adóhatóság, melyben egyidejűleg több külföldi adóhivatal ellenőrei is részt vesznek. Ebből hétben Ausztria is érdekelt - mondta Szikora János, az APEH elnöke, aki osztrák kollégájával, Wolfgang Nolz elnökkel közösen tartott tájékoztatót Győrött.

A két adóhatóság vezetője hangsúlyozta: a globális világban szabad a gazdasági verseny, az unión belül vámhatárok sincsenek, az adórendszerek azonban egy-egy nemzethez kötődnek. Ezt több adócsaló megpróbálja meg kihasználni. Ellenük csak a különböző országok együttműködésével lehet eredményesen fellépni. Wolfgang Nolz elmondta: a közös vizsgálatok azt jelentik, hogy egy adott nemzet revizorai egy másik országban működő vállalkozásnál a helyszínen is folytathatnak ellenőrzést.

A két elnök szorgalmazta, hogy a térség több országával is napi szakmai kapcsolat alakuljon ki. Szikora János bejelentette, hogy ennek szellemében október második felében Budapesten az osztrák, a cseh, a szlovák, a lengyel, a szlovén és a magyar adóhatóságok vezetői találkoznak. Arra a kérdésre, hogy az említett, most zajló kilenc vizsgálat milyen területekre terjed ki, a magyar elnök példaként a Németországból behozott gépjárművekkel kapcsolatos visszaéléseket, s a Távol-Keletről érkező ruhaneműk értékesítésével kapcsolatos ügyeket említette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.