Cigarettával égette barátját, szemébe sót szórt

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy negyvenhárom éves nőt csütörtökön, aki házi rabszolgaként tartotta barátját. A nő a francia törvények szerint pszichiátriai kezeléssel, és némi közhasznú munkával megúszhatja tettét. A bántalmazott férfi könyvet írt az átélt tortúráról. 

Zakia Medkourt 200 ezer euró (kb. 60 millió forint) kártérítés megfizetésére is kötelezték a bűncselekményért. A Local megemlíti, hogy a pár 2007-ben találkozott az interneten, majd hét hónappal később össze is költözött a nő párizsi lakásában, ahol két fiát is nevelte. A bíróság szerint az asszony ellopta a harminchét éves Maxime Gaget személyiét, bankkártyáját és arra kényszerítette a férfit, hogy a padlón aludjon a bejárati ajtónál és megakadályozta őt a WC használatában.

A férfinak több mint egy éven át tűrnie kellett a veréseket és sértéseket. A nő néha cigivel égette meg, vagy sót szórt a szemébe és teljesen elzárta őt a külvilágtól. Medkour szerint párja fellázadt, a nő pedofíliával is megvádolta a férfit.

„Nehéz az embernek beismernie, hogy egy nő megveri őt. Én maradtam, hogy megvédjem a gyerekeket" – magyarázta az áldozat, miért élt együtt éveken keresztül bántalmazójával. Gaget februárban egy könyvet is kiadott az átélt borzalmakról „Az én barátnőm. Az én kínvallatóm" címmel.

A könyv segített feltárni, hogy a családon belüli erőszaknak férfiak is áldozatául eshetnek. Franciaországban a becslések szerint évente 7000 panasz érkezik férfiak családon belüli bántalmazásáról. Az áldozatok száma azonban ennél sokkal magasabb lehet, mert az érintettek szégyellik beismerni, ha egy nő kínozza őket.

A tárgyalás alatt Medkour könnyes szemmel kért bocsánatot egykori párjától. Ügyvédje azt állítja, a nő bipoláris mentális zavarban szenved, részben zaklatott múltja miatt. Apja öngyilkos lett mikor gyerek volt, és egy alkoholista anyával kellett felnőnie. Végül ő is alkoholista lett.

A bíróság három év börtönbüntetésre ítélte Medkourt és pszichiátriai kezelésre, valamint elvonóra kötelezte. Büntetése felét felfüggesztve kapta, ami azt is jelenti a francia jog alapján, hogy végül meg is menekülhet a börtöntől, ha közhasznú munkát végez, és egy elektronikus karkötőt visel, amivel állandóan megfigyelhetik őt. Ezen felül részmunkaidős munkát is vállalhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.