A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegzték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.

A konferencián Mészáros G. László orvos-biokémikus elmondta: a vörösbor gyógyhatásában több alkotórész mellett jelentős szerepe van a rezveratrolnak, mely a szőlő héjában, közvetlenül a felszín alatt termelődik. Ilyen anyag a fehér szőlőben is van, de a fehérbor érlelése nem a héjon történik, így ebből az összetevőből csak kevés megy át a borba.

A kutató elmondta: a rezveratrolt két amerikai fedezte fel 1976-ban, s a kutatások szerint jótékony hatással van a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyan még nincs befejezett humán vizsgálat, de állatkísérletek már bizonyították a rezveratrol antioxidáns hatását. Gyulladásgátló, s akadályozza a vérlemezkék összetapadását. Képes jótékony dolgokat tenni a rákbetegség megelőzésében, gyógyításában, illetve szerepe van az öregedésgátlásban is.

A lap szerint az orvosok álatalában napi 1-2 deci jó minőségi vörösbor fogyasztását javasolják.

 

Kis mértékben gyógyszer...
borozás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.