A vörösbor gátolja az öregedést (is)
A konferencián Mészáros G. László orvos-biokémikus elmondta: a vörösbor gyógyhatásában több alkotórész mellett jelentős szerepe van a rezveratrolnak, mely a szőlő héjában, közvetlenül a felszín alatt termelődik. Ilyen anyag a fehér szőlőben is van, de a fehérbor érlelése nem a héjon történik, így ebből az összetevőből csak kevés megy át a borba.
A kutató elmondta: a rezveratrolt két amerikai fedezte fel 1976-ban, s a kutatások szerint jótékony hatással van a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyan még nincs befejezett humán vizsgálat, de állatkísérletek már bizonyították a rezveratrol antioxidáns hatását. Gyulladásgátló, s akadályozza a vérlemezkék összetapadását. Képes jótékony dolgokat tenni a rákbetegség megelőzésében, gyógyításában, illetve szerepe van az öregedésgátlásban is.
A lap szerint az orvosok álatalában napi 1-2 deci jó minőségi vörösbor fogyasztását javasolják.