A világvégére készülnek a guatemalai Csillagok háborúja-szentélyben

A világvégére készülnek a guatemalai Tikal maja romvárosban, amelyet annak idején háttérként használtak a Yavin 4-en lévő lázadók bázisához a Csillagok háborúja című klasszikusban.

Az 1848-ban feltárt Tikal - amelyre helyiek bukkantak rá, miután jádekövekkel tömött fogakkal teli emberi koponyákat fedeztek fel a térségben - mára a keményvonalas Csillagok háborúja-rajongók és a maja kultúra szerelmeseinek zarándokhelyévé nőtte ki magát.

A guatemalai esőerdő mélyén magasodó ősi templomok látogatói szerint a héten különösen erős energiák áramlanak a romok felett elterülő kék égen. A december 21-i állítólagos világvége kultusza azon alapszik, hogy ekkor ér véget a maja kalendárium egy csaknem négyszáz éves ciklusa. Afölött azonban elsiklanak a mítosz terjesztői, hogy ezzel egy időben egy új ciklus kezdődik.

Annak ellenére, hogy a maja tudósok és csillagászok is elhessegették a világvégéről szóló híreket, a misztikus és spirituális izgalmakra éhes emberek mégis valósággal megrohamozták a romvárost, hogy magukba szívják a hely energiáját - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A városnak otthont adó Guatemala Tikal Nemzeti Park őrei a múlt héten például tizenhárom olyan nőt távolítottak el a templomok térségéből, akik meztelenül táncoltak és kántáltak egy tűzrakás körül. A helyi idegenvezetők látogatóözönre számítanak a hét végén. A guatemalai kormány előrejelzései szerint rekordnak számító 235 ezer külföldi turistára számíthat a romváros a hónapban.

George Lucas annak idején egy angliai utazási irodában vetett szemet Tikalra, a Csillagok háborúja IV: Új remény című epizód forgatási munkálatainak idején. A rendező 1977 márciusában küldött stábot a helyszínre, hogy háttérként használhassák a várost a Yavin 4-en lévő lázadók bázisához.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.