A világ legritkább golflabdái után kutatnak egy tó fenekén

Morris a golfjáték fejlesztésének nagy úttörője volt, és kiváló művelője: az 1860-as években négyszer is brit bajnokságot nyert. Különleges - angolul perchának nevezett - labdákat használt. Úgy húszat üthetett be a Lough Salt-tóba, ezeket keresgélik már egy hónapja búvárok, mert a labdák igen értékesek, több ezer fontot is adtak már ilyen gömböcskékért árveréseken.

A tóban amúgy rengeteg a golflabda - Old Tom Morris követőinek köszönhetően. Morris tervezte a tóhoz közeli Rosapenna golfpályát 1891-ben, és kortársai elmondása alapján meg-megállt egy homokdűne tetején, ahonnan beütött a tóba egy labdát. Ez a gyakorlat azután a helyi golffolklór részévé vált: játék után a golfozók rendre megálltak a dűnénél és beütöttek egy labdát a tóba. Nekik köszönhetően a búvárok bőven találtak fehér gömböket a víz alatt, ezrével vannak a tó fenekén, köztük 60-70 esztendős labdák is.

Old Tom Morris labdáiból azonban jó, ha húszat rejt a tó, és megtalálásuk a szénakazalbeli tűkereséshez hasonló. Ráadásul a tó meglehetősen mély. Mindezek ellenére a kutatók lelkesek - és nagylelkűek.

"Ha csak egyetlen Morris-labdát találunk, akkor azt nem adjuk el, hanem odaajándékozzuk a Rosapenna Golfpályának" - idézte a BBC a csapat vezetőjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.