A világ legöregebb pezsgőjét találták meg egy hajóroncsban

Vélhetően a világ legöregebb, fogyasztható pezsgőjére bukkantak svéd búvárok a Balti-tengerben egy elsüllyedt hajó gyomrában.

Egyikük, Christian Ekstrom a hét végén elmondta, hogy a roncsot a Svédország és Finnország között fekvő Aland-szigeteknél találták meg, mintegy hatvan méteres mélységben. Feltételezésük szerint a hajó Oroszország felé tartott rakományával, amikor elsüllyedt. Nemzetiségét nem tudták megállapítani.

A palackokról először azt hitték, hogy bor van bennük. Aztán amikor felszínre hoztak egyet, és a dugó eltávolítása után megkóstolták, rájöttek, hogy valójában pezsgőt kortyolgatnak. Sőt nem is akármilyet. "Mennyei, fenséges íze volt. Roppant édes, enyhe dohányra és tölgyfára emlékeztető árnyalattal" - lelkendezett a búvár. Úgy becsüli, hogy a nemes ital az 1780-as évekből származhat. Még legalább harminc palacknyit rejtenek belőle a roncsok.

Bár Ekstrom meg van arról győződve, hogy a pezsgő igazi, és a régiségét illetően sem téved, mintát küldtek a nedűből Franciaországba, a pezsgő szülőhazájába (Champagne megye), hogy hitelesítsék. Carl-Jan Granqvist svéd borszakértő véleménye szerint ha a dugók érintetlenek, és a pezsgő tényleg valódi és iható, akkor egy-egy palack akár 50 000 eurót (hozzávetőleg 14 millió forintot) is megér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.