Világraszóló veseátültetési rekord

A világ leghosszabb szervdonációs láncát valósították meg az Egyesült Államokba, melynek során harminc beteg kapott új vesét.

A lánc olyan szervdonorokat kapcsolt össze idegenekkel, akik szerettek volna rokonukon, barátjukon segíteni, de veséjük nem volt megfelelő a számukra. Ezért a lánc során szeretteik mástól kapták meg a létfontosságú szervet. A roppant bonyolult eljárást 11 állam 17 kórházában végezték és négy hónapon át tartott.

A "láncreakció" elindítója a kaliforniai villanyszerelő, Rick Ruzzamenti volt. A 44 éves férfi egy idegenen szeretett volna segíteni, azzal, hogy felajánlja veséjét. Ruzzamenti így egy New Jersey-i férfi életét mentette meg.

Az említett new jersey-i férfi egyik rokona kész volt felajánlani veséjét, ám az nem volt megfelelő számára, így nem jöhetett létre a műtét. A donorlánc azonban segített: ő megkapta Ruzzamenti veséjét, a rokon pedig cserébe odaadta az övét egy idegennek. Az idegen rokona pedig ezt azzal viszonozta, hogy ő is egy idegennek adta oda a sajátját.

A lánc harminc beteg után szakadt meg. Az utolsó férfi, Don Terry szülei ugyanis már túl idősek a szervadományozáshoz, egyetlen testvére pedig már elhunyt. A lánc így hatvan főt kapcsol össze: harminc donort és harminc recipienst. Ők először nem ismerték egymást, ám 59-en beleegyeztek, hogy a The New York Times felfedje kilétüket. Az amerikai napilap a fotókat össze is kötötte, így végigkövethető a lánc.

- Könnyű kedvesnek és segítőkésznek lenni a családoddal, barátaiddal. A világ gondjai megoldódnának, ha az emberek az idegenekhez is szeretettel és kedvességgel állnának - nyilatkozta Ruzzamenti, az első donor.

A lánc utolsó donorja egy 59 éves kaliforniai nő volt. Az ő veséjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő Terry kapta meg. Amikor Terry felkerült a transzplantációs várólistára, közölték vele, hogy akár öt vagy tíz évig is várnia kelle egy megfelelő vesére. A 46 éves férfi attól tartott, nem éri meg az 50. születésnapját. A kaliforniai hölgy segítségével azonban minden esélye megvan rá.

Az Egyesült Államokban közel 400 ezer vesebetegnek van szüksége napi szinten dialízisre és évente 4500-an halnak meg, míg kompatibilis vesére várnak.

Az orvosok ezután a rekord után remélik, hogy több ehhez hasonló transzplantáció-sorozatra kerül majd sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.