A vérengzés után felbolydult a falka: újabb farkaskölyök maradt árván

Május 7-én két fokozottan védett európai szürkefarkast lőttek agyon a Veresegyházi Farkas- és Medvefarmon. Az állatokat fényes nappal végezték ki az ismeretlen elkövetők. A falka felbolydult, immár három kölyköt taszított el magától az anyja.

Újabb kölyköt lökött el magától az anyja abban a farkasfalkában, melynek két vezérállatát nemrégiben agyonlőtték Veresegyházi Farkas- és Medvefarmon. Eddig két, mostantól pedig már három kölyök maradt árván, így Maugliról, Piciről és Kiskicsiről Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora gondoskodik.

Kivégezték a farkasokat

A menhelyen élő, szelíd, fokozottan védett farkasok közül kettőt ilőttek ki május 7-én. A gondozók késő délután fedezték fel a két elpusztult fiatal hím tetemét, nem messze a kerítéstől. Egyiküket fekve másikukat futva érhette a lövés. A "vadász" valószínűleg látogatóként ment be a parkba és hangtompítóval felszerelt fegyverével adhatta le a lövést, hisz azt fényes nappal senki sem hallotta.

- Megdöbbentő volt a látvány, hogy két egészséges felnőtt állat egymástól kis távolságra fekszik holtan. Harcra, verekedésre utaló jelek nem voltak. A farkas falkában a belső viták nem járnak halálos következménnyel, főleg nem ilyen körülmények között élő, "szocializált" farkasok között. Ezek az állatok ismerték az embereket, bizalommal voltak feléjük, megszokták az emberek jelenlétét – áll a Fehérkeresz Állatvédő Liga közleményében. Mint írják, A farkasok szigorú belső szabályok közt élnek, de az nem képzelhető el, hogy két felnőtt hím állat egymástól nem messze kimúlna. Ráadásul most van az utódnevelési időszak, ilyenkor inkább összefogás jellemzi az állatokat, nem pedig harc. A tragédia következtében felborult a falka sorrendje, az állatok összezavarodtak - hívják fel a figyelmet.

A farkas 1993 óta védett, 2001 óta fokozottan védett fajnak számít Magyarországon, nem lőhető, eszmei értéke 250 ezer forint. Az elkövetők kézrekerítésére 200 ezer forintot adtak össze a farkasok segítői: Kun Bálint a farm igazgatója, valamint Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.