A vegetáriánusok tovább élnek
„Bizonyos vegetáriánus diéták az olyan potenciális haláloki tényezők kialakulásának visszaszorulásához társíthatóak, mint a szív- és veseproblémák, vagy a cukorbetegség” – idézi a Medipress a kutatást vezető Dr. Michael Orlichot, a Loma Linda Egyetem megelőző orvostani szakértőjét.
„Az összefüggés kulcsának részei lehetnek a húsmentes étrend megszorításai, de akár a növényi eredetű táplálékok magasabb aránya is” – tette hozzá. Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes változatában jelentek meg.
A tanulmány elkészítéséhez étrendre vonatkozó kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel, akiket öt csoportba soroltak: nem vegetáriánus, félvegetáriánus (hetente maximum egyszeri hús- vagy halfogyasztással), peszkovegetáriánus (tengeri eredetű táplálékot fogyaszt, más húsfélét nem), lakto-ovo vegetáriánus (tejterméket és tojást fogyaszt), illetve vegán kategórába – utóbbiak minden állati eredetű terméket elutasítanak.
Az ötéves követési periódusban 2570-en haltak meg, ám a vegetáriánusok között 12 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint a húsevők körében. A különbség élénkebben jelen volt a férfiaknál, mint a nőknél. Ezenkívül a vegetáriánusok magasabb átlagéletkorúak és iskolázottabbak voltak, többet mozogtak, valamint kevesebb alkoholt fogyasztottak, s köztük kevesebben dohányoztak.
A kutatók hangsúlyozták, hogy nem a vegetáriánus diétákat akarták egymással összehasonlítani, ezért nem is emelték ki, melyik bizonyult közülük a legegészségesebbnek. Csupán a húsevő étrenddel hasonlították össze valamennyiüket együttvéve. „A jövőben pontosan meg akarjuk vizsgálni, hogy milyen táplálékok fogyasztása és elkerülése párosul a halálozási arány csökkenésével” – tette hozzá Dr. Orlich.