Felmentést kért Tasnádi ügyvédje a legsúlyosabb vádak alól

Felmentést kért a legsúlyosabb vádak alól Tasnádi Péter ügyvédje a vállalkozó hétfőn folytatódott büntetőperében; az ügyvéd tagadta a Tasnádi ellen felmerült maffiavádat is.

Az ügyészség Tasnádi Pétert 16 bűncselekménnyel, köztük felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel és  emberölés előkészületével vádolja. Az összesen 14 vádlott ellen  indult per a védőbeszédekkel folytatódott hétfőn a Fővárosi  Bíróságon.

Tuza Péter ügyvéd hangsúlyozta, fenntartással kell kezelni a  védencére, Tasnádi Péterre terhelő vallomásokat tevő, korábban a  vállalkozónak dolgozó Agárdi Gábor állításait, akivel az ügyészség  vádalkut kötött. Az ügyvéd védőbeszédében általában is kifogásolta a  vádalku intézményét, mivel szerinte jogállamban elfogadhatatlan az  olyan törvényi rendelkezés, amely kizárólag a bűnüldözési érdeket  tartja szem előtt. Az ügyvéd szerint a vádalku a perben a bűncselekmények  felbujtásával vádolt Tasnádi Péter személyére köttetett, Agárdi  Gábor pedig tudta, hogy milyen bűncselekményeket nem sikerült az  ügyészségnek bebizonyítani.

Az ügyész tematikáját követve Tuza Péter először Tasnádi volt  felesége és az ő élettársa ellen elkövetett emberölés  előkészületének vádjára reagált. A vád szerint Tasnádi Péter 2001 és  2004 októbere között többször adott megbízást a két ember  megölésére. Az ügyvéd szerint ez olyan vád, amely ellen nehéz  védekezni, mivel amikor kiderült, hogy a feleségnek új kapcsolata  lett, az a vélelem alakult ki sokakban, hogy a vállalkozó emiatt meg  fogja öletni a nőt.
A védelem a tanúk szavahihetőségét kezdte ki, az ügyvéd szerint  a vádakat megfogalmazókat bosszú vezérelte vagy ártani akartak  Tasnádinak. Mint mondta: a rendelkezésre álló bizonyítékok olyan  aggályosak, hogy arra bűncselekmény megállapítását alapozni nem  lehet. Az ügyvéd ezért azt kérte a bíróságtól, hogy a felesége ellen  irányuló emberölés előkészületével kapcsolatos vádpont alól mentse  fel Tasnádit.

Az ügyvéd szerint Tasnádi azt elismerte, hogy a felesége  élettársát meg akarta öletni, de 2004 májusa után önként elállt  szándékától, felhívását visszavonta, tehát emiatt az ügyvéd szerint  nem büntethető.
E bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolódik a lőfegyverrel való  visszaélés bűncselekménye, amely a védő szerint nem bizonyosodott  be, mivel nem derült ki, hogy az az eszköz, amelyről a vádlottak  fegyverként beszélnek, az volt-e. Az ügyvéd szerint csak szakértő  állapíthatta volna meg, hogy valóban fegyverről van szó. Tuza Péter  ezért azt kérte a bíróságtól, hogy bizonyítottság hiányában mentse  fel védencét.

Ugyanilyen indokkal kérte a felmentést az anyósa sérelmére aljas  indokból elkövetett súlyos testi sértés vádja alól is – az asszonyt  savval öntötték le. Hasonlóan érvelt az ügyvéd a feleség ügyvédje  megveretésének ügyében is.
A volt feleség élettársa helyett tévedésből egy másik személy  ellen elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés felbujtásáról az  ügyvéd azt mondta: Tasnádinak nem volt szándéka életveszély  okozására, ezért szerinte ez a bűncselekmény legfeljebb aljas  indokból elkövetett súlyos testi sértésnek minősülhet.

A védő a további bűncselekmények esetén bizonyítékok hiányában  elsődlegesen Tasnádi Péter felmentését kérte.
Tuza Péter szerint Tasnádi Péterhez is "járnak extrák", ilyen a  vád tengelye, a bűnszervezet kertében történő elkövetési mód. Az  ügyvéd szerint azonban sem Tasnádi Péter 2004. májusi szabadulása  előtt, sem azután nem lehet erről beszélni. A bűncselekmények ad hoc  jellegűek voltak, és a végrehajtói kör sem volt egységes –  hangsúlyozta.

A védő felhívta a figyelmet a vádlott elmeállapotával  kapcsolatos vitás helyzetre. Tasnádi Péter elmeállapotának a  vizsgálata egy perújítás során merült fel újból, a bíróság akkor  azonban nem foglalt róla állást. Tuza Péter kérte, hogy a szakértői  véleményeket tegyék e tárgyalás anyagává. Mivel az ügyvéd szerint  egyértelműen nem bizonyított, hogy Tasnádi nincs a beszámítási  képességét korlátozó állapotban, arra kérte a bíróságot, hogy ezt a  büntetéskiszabásnál a javára értékelje.

A védőbeszédek négy napon át tartanak a rendkívül sok  bűncselekmény és a további 13 vádlott miatt.

Tasnádi Péter elsőrendű vádlott ül a vádlottak padján a Fővárosi Bíróság tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében, ahol védőbeszédekkel folytatódott büntetőpere
Tasnádi Péter elsőrendű vádlott ül a vádlottak padján a Fővárosi Bíróság tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében, ahol védőbeszédekkel folytatódott büntetőpere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.