A tavasz közeledtét jelzik az állatok

Ha hinni lehet a madarak és a halak "jelzéseinek", az idén korán kitavaszodik; a rétimajori halastavak környékéről már útnak indultak az első vadlúdcsapatok, s ívóhelyüket keresik a csukák. A medvék viszont nem adtak egyértelmű jelzéseket: volt ahol előbújtak rejtekükből, másutt azonban visszamentek barlangjukba.

A rétimajori halastavak környékén 10-12 ezer vadliba tanyázik. A tél közepe táján vándoroltak oda az északi jeges tundrákról, de a napokban már  megkezdték a visszaköltözést. Egyre népesebb vadlibacsapatok kerekednek fel, s hagyják el téli  tanyájukat. Mostani indulásuk szokatlanul korán következett be, más  években március elején szoktak útra kelni.

Lolka a Nyíregyházi Állatpark 4 éves medvéje
Lolka a Nyíregyházi Állatpark 4 éves medvéje

A tavasz biztató közeledtét jelzik a halak is. A halászok egyre  gyakrabban látnak ívóhelyet kereső "csatangoló csukafiakat".

Ez a  ragadozó hal a legkorábban szaporodó fajták közül való, de a megfigyelések szerint más években később, február végén, március elején szokott ívni. A halászok úgy tartják, a halak korai ívása enyhe februárt és korai tavaszt jelez előre.

A fővárosi állatkertben még tétováznak a medvék

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a medvék még nem döntötték el, hogy  visszamennek-e szundikálni, azaz kemény lesz-e a tél, avagy kint  maradnak, mert érzik a tavasz közeledtét.

Buci, Noé és Mídász, a három barnamedve kijött barlangjából, s  jóízűen elfogyasztották tízóraijukat, a többi között hagymát, répát,  karalábét, salátát. Kicsit nézelődtek, sétáltak, két lábra álltak,  kacérkodtak a fáramászással, majd belekotortak egy üreges farönkbe  élelem után kutatva.

Vége a télnek a veresegyházi medvék szerint

A veresegyházi medvék viszont úgy döntöttek: vége a télnek, legalábbis a medveotthon rejtett zugaiból előbújtak az állatok. (Részletek itt)

A néphagyomány szerint ha február 2-án, Boldogasszony napján kijönnek a medvék a barlangjukból és meglátják árnyékukat,  visszamennek, azaz hosszú, kemény tél van még hátra. Ha másként  viselkednek, akkor itt a tavasz.

- Már egy hete folyamatosan szállingóznak elő barlangjaikból a  Veresegyházi Medveotthon nagytestű lakói.
A 37 barnamedvéből jelenleg több mint 20 tartózkodik kinn. Mivel  nem látták meg az árnyékukat, nem bújtak vissza, tehát nagy a  valószínűsége, hogy az elmúlt napok enyhe időjárása tovább  folytatódik, s a zord tél visszatérte helyett további enyhülésre,  korán ránk köszöntő tavaszra számíthatunk.

Az állatotthon vezetője szerint a veresegyházi macik ösztönei évről évre  beigazolódnak. Ennek legvalószínűbb oka, hogy Közép-Európában  egyedül itt valósulhatott meg a természetes tartási technológia. A  barnamedvék tápláléka és annak kiosztási körülményei majdnem  teljesen megegyeznek a vadonbéli körülményekkel, s ugyanúgy bármikor  elvonulhatnak saját rejtett zugukba, mintha szabadon élnének. Eddig téli álmot aludtak, de az enyhe időjárás kicsalogatta őket  a szabadba.

Németh Lajos meteorológus úgy véli: a medvék nehéz helyzetben  vannak, mivel az ország keleti részében süt a nap, tehát ott  visszabújnának a barlangjukba. A nyugati országrészben havazik, itt  a brumik nem látják meg az árnyékukat.

Hozzátette, hogy természetesen messzemenő következtetést nem lehet levonni a medvék  viselkedéséből. A modern meteorológia két hetet tud előre jelezni,  ezek alapján a hét közepén tavaszi idő várható, s az állatok valószínűleg ezt érzik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.