A szoptatás kedvező hatásai egy életen át tartanak

Az Archives of Disease in Childhood című lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a szoptatott csecsemők felnőttkorukban nagyobb eséllyel érnek el magasabb társadalmi és gazdasági pozíciókat, mint azok a társaik, akik tápszeren nőttek fel.

Amint azt a kutatást vezető Amanda Sacker, a London College Egyetem munkatársa kifejtette, a szoptatásnak az egész életre kiható jótékony következményei lehetnek, vagyis egy anya, ha szoptat, nem csupán csecsemője egészségéért tesz sokat, de sikeres jövőjét is megalapozhatja - írja a Medipress.

Sacker és csapata egy olyan korábbi vizsgálat adatait nézte át, melyben több mint 17 000 1958-ban, valamint több mint 16 000, 1970-ben született csecsemőt követtek nyomon a szakemberek. Az újszülötteket három csoportra osztottak az alapján, hogy mennyi ideig szoptatták őket: egyáltalán nem, kevesebb mint négy hétig vagy legalább négy hétig. Míg az előbbi csoportban az anyák 68 százaléka szoptatta újszülöttjét, addig az utóbbi csoportban ez az arány csupán 36 százalék volt.

A legegészségesebb az anyatej, az anyák többsége mégis ódzkodik a szoptatástól
A legegészségesebb az anyatej, az anyák többsége mégis ódzkodik a szoptatástól

Valamennyi gyermeket egészen felnőttkorukig figyelemmel kísérték, és egyes időszakokban alapos elemzésnek vetették alá őket, külön figyelmet fordítva társadalmi mobilitásukra, azaz arra, ki az, aki a családból kiemelkedve, szüleinél magasabb társadalmi osztályba került, és ki az, aki éppen fordítva, szüleihez képest alacsonyabb státuszt ért el.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szoptatás következtében 24 százalékkal megnőtt annak az esélye, hogy valaki magasabb társadalmi pozícióba kerüljön, mint annak idején az apja, annak ez esélye pedig, hogy valaki éppen ellenkezőleg, alacsonyabb státuszba jusson szüleinél, 20 százalékkal csökkent. Ezek az eredmények mind az 1958-ban, mind az 1970-ben születettekre igazak voltak, és összességében az látszódott, hogy minél tovább kapott valaki anyatejet, annál nagyobb mértékben lépte túl a család korábbi társadalmi-gazdasági pozícióját, és jutott minél magasabb szintre.

A jelenség hátterében feltételezések szerint az állhat, hogy a szoptatás során az anyatejjel olyan hasznos tápanyagok jutnak át az újszülöttbe, melyek az agyfejlődésben is fontos szerepet töltenek be. Ezzel együtt senkinek nem szabad azt hinnie, hogy csupán a szoptatással megalapozhatja gyermeke jövőjét, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy mindenképpen gyermekünk javát szolgálja, ha a lehető legtovább tápláljuk őt anyatejjel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.