A szexről szex közben a legjobb beszélni

Egyértelmű előnyökkel járhat, ha a pár nyíltan beszél a szexről, különösen akkor, ha a nemi aktus közben zajlik a párbeszéd - derült ki egy friss kutatásból.

A Journal of Social and Personal Relationships augusztusi internetes kiadásában megjelent új tanulmány szerint a szexualitásról folytatott nyílt kommunikáció közvetlenül összefügg a nemi kielégüléssel. Azok pedig, akik jobban hozzá vannak szokva a szexről beszéléshez, nagyobb valószínűséggel teszik ezt a nemi aktus közben. Ez a különbség azonban nem teljesen magyarázza azt, miért teljesebb a szexuális élete azoknak, akik nyíltabban beszélnek a szexről.

A szexről beszélni kell
Actors Katharina Strasser (R) and Rainer Frieb perform on stage as Baby Doll and Archie Lee Meighan during a dress rehearsal of Tennessee Williams' play "Baby Doll" at Volkstheater in Vienna September 8, 2010. The play is directed by Niels-Peter Rudolph and will premiere on September 10. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT)

„Ha a legkisebb szorongást érzik is a párbeszéddel kapcsolatban, az már befolyásolja azt, hogy egyáltalán kommunikálnak-e vagy sem, ez azonban közvetlenül összefügg a szexuális elégedettséggel” – magyarázta a kutatás vezetője, Elizabeth Babin, a Clevelandi Állami Egyetem szakértője. „Ez a szorongás valahogyan kizökkentheti őket a pillanatból, ezáltal csökkentheti az együttlétek alatt megtapasztalt kielégülést” - idézi a kutatót a Medipress.

Babin és munkatársai 207 huszonkilenc év átlagéletkorú személyt kértek fel arra, hogy töltsenek ki kérdőíveket a szexuális kommunikációval, nemi kielégülésükkel és a nemi aktus közben alkalmazott verbális és nem verbális jelzésekről. A résztvevők szexuális önbecsülésükről is vallottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szexuális párbeszéddel kapcsolatos kényelmetlenség leronthatja a szex örömét – a szorongás az ágyban folytatott kevesebb kommunikációhoz és általában alacsonyabb szexuális elégedettséghez vezet. A szex közben folytatott kommunikáció ezzel szemben a nagyobb nemi kielégüléssel állt összefüggésben. A nem verbális kommunikáció szorosabban összefüggött a kielégüléssel, mint a verbális kommunikáció. A nem verbális jelzések Babin szerint biztonságosabbnak tűnhetnek.

Babin a kutatás következő részében párokat fog vizsgálni, hogy mindkét oldalról felderíthesse a kérdést, és megtudhassa, milyen hatást gyakorol a párok kommunikációs stílusa szexuális elégedettségükre. A végcél az, hogy olyan eszközökkel szolgálhassanak a terapeutáknak és a szexuális tanácsadóknak, amelyek segíthetnek megtanítani az embereket a nyílt szexuális kommunikációra. A szexuális kommunikáció Babin szerint külön készségnek számít, amit nem mindenki sajátított el megfelelően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.