A svéd király előtt avatták a leszbikus püspököt

Egy svéd lutheránus lelkésznő lett a befolyásos Svéd Egyház első olyan püspöke, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A felekezet a múlt hónapban engedélyezte azonos neműek egyházi esküvőjét.

Az 55 éves Eva Brunnét a svéd fővárostól északra lévő Uppsala székesegyházában avatták a stockholmi egyházkerület püspökévé vasárnap, a svéd királyi pár jelenlétében - adta hírül a Svéd Egyház közleménye anélkül, hogy külön utalt volna Brunne másságára.

Az új püspök bejegyzett párkapcsolatban él együtt egy másik nővel, közösen nevelnek egy hároméves gyereket. Jelmondatává egy bibliai idézetet választott: „Ne tegyetek különbséget az emberek között!". Ez a mondat „kifejezi az emberek közötti egyenlőségen alapuló szemléletet, amely egyházunk alapja és emlékeztet a társadalomban és a világban ránk háruló felelősségre" - magyarázta Brunne asszony, akit májusban választottak egy másik női püspök utódává a svéd főváros egyházkerületének élére.

Ugyanazon a ceremónián egy másik nőt is püspökké szenteltek: Tuulikki Koivunen Bylund az észak-svédországi Härnösand egyházkerületének élére került. Ez volt az első olyan alkalom, amikor egyszerre két nőt szenteltek püspökké.

A Svéd Egyház azok közé tartozik, amelyek a legnyitottabbak a homoszexualitás tekintetében: október 22-én szinódusa hivatalosan engedélyezte a homoszexuálisok egyházi esküvőjét. Az azonos neműek házasságkötését a svéd törvények idén május 1-től tették lehetővé.

Várhatóan néhány héten belül megtartják az első templomi homoszexuális esküvőket Svédországban, ahol az egyházi bejegyzés polgári házasságként is érvényesnek számít.

2008-ban a svédek 72 százaléka volt a Svéd Egyház tagja, amely 2000 óta vált jogilag külön az államtól: addig svéd lutheránus államegyházként működött.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.