A strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul a móri bankrabló ügyvédje

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul a 2002-es, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás egyik elkövetőjének védője - értesült a Lánchíd Rádió csütörtökön.

Lichy József ügyvéd úgy látja, hogy a magyar bűnügyi eljárás során "két súlyos eljárási probléma is történt", ezért a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul.

Weiszdorn Róbertet, a móri bankrablás életben maradt elkövetőjét 2010 decemberében másodfokon jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésében, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt, és elküldte az érkező ügyfeleket.

Lichy József 2011 novemberében felülvizsgálati eljárást kezdeményezett. A védő elsősorban az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mert a bíróság szerinte nem tett eleget maradéktalanul az indokolási kötelezettségének. Másodsorban a bűncselekmény téves minősítésére hivatkozva kért ügyfelére enyhébb büntetést. A Legfelsőbb Bíróság elutasította felülvizsgálati kérelmet, és hatályában fenntartotta a másodfokú ítéletet. Ennek értelmében Weiszdorn Róbert leghamarabb negyven év után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.