A sikeres emberek mosolya hasonló?

Mi a közös a világ legbefolyásosabb embereiben? A Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek elemzésével 2006 és 2010 között spanyol kutatók a Journal of Oral Rehabilitation szaklapban közzétett kutatásukban kimutatták, hogy hasonlóságok fedezhetők fel arcvonásaikban.

„A világ legbefolyásosabb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől” – idézi a tanulmány szerzőit, a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatóit a Medipress.

Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

„A legfontosabb esztétikai cél a kiegyensúlyozott mosoly kialakítása” – írják a szerzők. „Ehhez figyelembe kell venni a páciens fogászati esztétikai jellemzőit, például a fog alakját, elhelyezkedését és színét, valamint a lágyszöveteket és az arc teljes harmóniáját is. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a mosoly fiziológiai módon befolyásolja más emberek vonzerejének érzékelését.

A kutatás során tehát összesen 168 fényképet választottak ki értékelésre. Személyenként 36, tehát összesen 6048 változót elemeztek ki a mosolyokkal kapcsolatban, amelyeket a PubMed, a Cochrane és a Scopus szaklapokban megjelent szakirodalmakból gyűjtöttek összes. A 36 változót öt csoportra osztották fel, amelyek a következők voltak: a mosoly és az arc aránya, a mosoly arányai, dentális arányok, szimmetriák, és a mosolyt illető egyéb tulajdonságok.

A változók vizsgálata alapján kimutatták, hogy néhány statisztikailag szignifikáns eltérés figyelhető meg a befolyásos férfiak és nők mosolyában. A másik elemzésből viszont az derült ki, hogy nem figyelhető meg jelentős eltérés a mosolyban a személyek foglalkozását tekintve, vagyis számszerűsíthető hasonlóságok fedezhetők fel a különböző foglalkozású befolyásos emberek mosolyában.

A kutatók azt is elmondták, hogy a mosoly vonzerejének megértése azért bír nagy jelentőséggel, mert „az átlagemberek többsége e kritérium alapján ítéli meg a kezelés sikerét illetve sikertelenségét”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.