A rendszeres csokievés segít soványnak maradni
Bár a csokoládé több kalóriát tartalmaz, mint más ételek, azoknak, akik rendszeresen fogyasztják, kisebb a testzsírjuk, mint azoknak, akik nem eszik - mutatta ki egy tanulmány.
Mint kiderült, a csokoládéban található kalóriák összetétele más, mint a " normális kalóriáké", a csokoládé összetevői gyorsabb munkára késztetik az anyagcserét, vagyis ellensúlyozzák a zsírt, amely elraktározódna.
Ennek eredményeképpen a csokoládé összetevőinek metabolikus hatása gyakorlatilag karcsúsító étellé teszi azt. Kalória-semleges finomságnak tűnik a vizsgálat eredményei tükrében. Ugyanakkor arra a tanulmány nem tért ki, mely csokoládénak is vannak ilyen pozitív hatásai.
Dr. Beatrice Golomb, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálat legnagyobb eredménye, hogy rájöttek, nem a bevitt kalóriák száma, hanem azok összetétele számít. "Ez igazán jó hír azoknak, akik gyakran esznek csokit, és azok számára is, akik most akarják bevezetni ezt a szokást" - mondta Dr. Golomb.
A kutatók 972 férfi és nő csokoládé-fogyasztási szokásait vizsgálták, átlagos életkoruk 57 év volt. Mint kiderült, azok, akik több csokit ettek hetente, alacsonyabb testtömegindexel rendelkeztek, mint a többiek, annak ellenére, hogy nem fogyasztottak kevesebb kalóriát és nem is mozogtak többet.
Mivel azonban a tanulmány nem vizsgálta, a megkérdezettek milyen típusú csokoládét ettek és mennyit, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy van összefüggés a csokifogyasztás mennyisége és a magasabb/alacsonyabb testtömegindex között. Az amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az eredmény nem jelenti azt, hogy az emberek egy része nem hízhat el még a mérsékelt csokifogyasztás mellett is.
Az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt tanulmány ugyanakkor összecseng egy korábbi kutatás eredményeivel, mely kimutatta, hogy egyes csokiban levő összetevők felpörgetik az anyagcserét.