A rendszeres csokievés segít soványnak maradni

Nem feltétlenül baj, ha valaki rendszeresen elcsábul és csokoládét majszol, az ugyanis segít megőrizni alakunkat - derül ki egy tanulmányból.

Bár a csokoládé több kalóriát tartalmaz, mint más ételek, azoknak, akik rendszeresen fogyasztják, kisebb a testzsírjuk, mint azoknak, akik nem eszik - mutatta ki egy tanulmány.

A csokoládé nem csak finom, egészséges is
Reviczky Zsolt 2007.03.02. Digitális 80. sz. DVD Bilák Imre csokoládégyáros csoki készítés, csoki főzés, csokoládé bab,

Mint kiderült, a csokoládéban található kalóriák összetétele más, mint a " normális kalóriáké", a csokoládé összetevői gyorsabb munkára késztetik az anyagcserét, vagyis ellensúlyozzák a zsírt, amely elraktározódna.

Ennek eredményeképpen a csokoládé összetevőinek metabolikus hatása gyakorlatilag karcsúsító étellé teszi azt. Kalória-semleges finomságnak tűnik a vizsgálat eredményei tükrében. Ugyanakkor arra a tanulmány nem tért ki, mely csokoládénak is vannak ilyen pozitív hatásai.

Dr. Beatrice Golomb, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálat legnagyobb eredménye, hogy rájöttek, nem a bevitt kalóriák száma, hanem azok összetétele számít. "Ez igazán jó hír azoknak, akik gyakran esznek csokit, és azok számára is, akik most akarják bevezetni ezt a szokást" - mondta Dr. Golomb.

A kutatók 972 férfi és nő csokoládé-fogyasztási szokásait vizsgálták, átlagos életkoruk 57 év volt. Mint kiderült, azok, akik több csokit ettek hetente, alacsonyabb testtömegindexel rendelkeztek, mint a többiek, annak ellenére, hogy nem fogyasztottak kevesebb kalóriát és nem is mozogtak többet.

Mivel azonban a tanulmány nem vizsgálta, a megkérdezettek milyen típusú csokoládét ettek és mennyit, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy van összefüggés a csokifogyasztás mennyisége és a magasabb/alacsonyabb testtömegindex között. Az amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az eredmény nem jelenti azt, hogy az emberek egy része nem hízhat el még a mérsékelt csokifogyasztás mellett is.

AArchives of Internal Medicine szaklapban közölt tanulmány ugyanakkor összecseng egy korábbi kutatás eredményeivel, mely kimutatta, hogy egyes csokiban levő összetevők felpörgetik az anyagcserét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.