A poznańi felkelés emlékére nyílik kiállítás a Lengyel Intézet előtt

„Szétlőtt városok, Poznań – Budapest 1956” címmel nyílik fotókiállítás a Lengyel Intézet előtt az 56’-os poznańi felkelés és a magyar-lengyel nép közötti együttműködés emlékére.

Különleges szabadtéri fotókiállítás nyílik október 23-án a budapesti Lengyel Intézet előtt. A fényképek bemutatják az 56-os júniusi poznańi felkelést, amelyet 10 ezer katonával és csaknem 400 harckocsival vert le az akkori kommunista lengyel vezetés, valamint a magyar forradalmat, amelyet a szovjet hadsereg fojtott vérbe.

A fotók és a mellettük olvasható magyar, lengyel, angol nyelvű tájékoztatók jól érzékeltetik, milyen sorsközösség alakult ki azokban a rendkívüli időkben a magyar és a lengyel nép között. A kiállítás azt is szemlélteti, hogyan él máig az 56-os események emléke a két városban és a két nép tudatában. A rendező, a lengyel nagykövetség ezzel szeretne jelképesen hozzájárulni az 56-os magyar forradalomnak szentelt évfordulós megemlékezésekhez.

A kiállítás október 23-án egész nap megtekinthető a VI. kerületi Andrássy út és Nagymező utca sarkán.

A június végi poznańi felkelés a magyarországi forradalom egyik nemzetközi előzménye volt. Lengyelországban a kommunista vezetés a reguláris hadsereggel verte le a munkáslázadást, két harckocsizó és két gyalogos hadosztály bevetésével.

A négy hónappal később kitört magyar felkelést a lengyel nép óriási szimpátiával fogadta. Amikor pedig a szovjet hadsereg bevonult Magyarországra, hogy vérbe fojtsa a forradalmat, Lengyelországban a lakosság spontán kezdett vért és gyógyszert gyűjteni a magyarok megsegítésére. A lengyel lakosság messze nagyobb értékben küldött segélycsomagokat Magyarországra, mint az amerikai kormány.

A kiállításon szereplő 32 darab 100 x 200 centiméteres tablót először Poznańban mutatták be 2011. március 23-án, a Lengyel-Magyar Barátság Napján. A megnyitón jelen volt a két ország köztársasági elnöke, Bronisław Komorowski és Schmitt Pál.

A fotók azóta vándorkiállításokon járják a magyar városokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.