A postacsomagokat is ellenőrzi a NAV, műkincseket keresnek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra figyelmeztet, hogy műkincseket csak engedéllyel lehet kivinni az országból. A szervezet vasárnap az MTI-nek küldött közleményében ismertette, a kulturális javak védelme érdekében fokozottan ellenőrzik mind az utas-, mind a postaforgalmat, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre vitelét.

A NAV tapasztalatai szerint az utasforgalomban rendszeres a műkincsek kivitele, azonban ez alól a postaforgalom sem kivétel, így fokozott figyelemmel kísérik a pénzügyőrök az exportküldeményeket is.

Az idén már 17 esetben derített fel a NAV Repülőtéri Főigazgatósága kulturális javakkal kapcsolatos bűncselekményeket; a pénzügyőrök találtak festményeket, antik kardokat, szobrokat és érméket is.

A hivatal hangsúlyozza, hogy a védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján védett kulturális javak csak hatósági engedéllyel vihetők ki az országból. A nem védetté nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból.

A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a kulturális örökségvédelmi hatóság (Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ) formanyomtatványán vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani.

A NAV közölte, legtöbbször úgy sértik meg a szabályokat, hogy nem kérnek műtárgykísérő igazolást. Ebben az esetben "feljelentés kíséretében indul meg az eljárás" - jegyezte meg a hatóság.

A jogszabály szerint aki előzetes hozzájárulás nélkül idegeníti el az említett tárgyakat, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az előbbiek szerint büntetendő az is, aki a kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat - mutat rá a NAV.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.