Ennek köszönhető a szexuális forradalom

A legújabb kutatás szerint a 60-as évek szexuális szabadosságát nem a fogamzásgátló tabletta megjelenése, hanem inkább a szifiliszt gyógyító antibiotikumok elterjedése tette lehetővé.

Dr. Andrew Francis, az amerikai Emory Egyetem közgazdásza úgy véli, hogy a szexuális forradalom már egy évtizeddel korábban elkezdődhetett, miután a penicillin hatékonyan visszaszorította a betegséget. A szakértő szerint az 50-es évek egyáltalán nem voltak olyan szentéletűek, mint gondolnánk.

Francis elmondta, hogy a szexuális szabadosság kezdetét a fogamzásgátló tabletta 1961-es megjelenésével társítják, valójában azonban a penicillin elterjedése indította el a jelenséget, ami az 1950-es években gyorsan gátat szabott a szifilisz terjedésének. Amint a penicillin kevésbé kockázatossá tette a szexet, a népesség egyre szabadosabbá vált. Az Archives of Sexual Behavior legújabb számában megjelent tanulmány szerzője szerint az általános vélekedés az, hogy a szexuális forradalom az 1960-as években kezdődött a fogamzásgátló tabletták megjelenésével. „A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a szifiliszt visszaszorító penicillin széles körű elterjedése indította útjára a modern szexualitás korát az 1950-es években” – idézi Francist a Medipress.

A penicillin hatására kisebb lett a kockázatos szex ára, ezért a népesség többet élt vele. Francis szerint a helyzet a kereslet gazdasági törvényszerűségéhez hasonlít, vagyis amikor egy termék ára csökken, az emberek többet vásárolnak belőle. A kutató elismeri, hogy valószínűleg több tényező is hozzájárult a szexuális forradalomhoz az 1960-as és 70-es évek folyamán, de a penicillin szerepét az 1950-es években rendkívül alábecsülik.

A penicillint 1928-ban fedezték fel, de csak 1941-ben kezdődött meg klinikai alkalmazása. A második világháborúban a katonai vezetés úgy próbálta megakadályozni a katonák nemi fertőzéseit, hogy elterjesztették az antibiotikum alkalmazását. A háború után aztán a civil lakosság körében is gyorsan elterjedt a penicillin, és 1947 és 1957 között a szifilisz halálozási aránya 75 százalékkal, a betegség előfordulása pedig 95 százalékkal csökkent.

Francis elméletét úgy igazolta, hogy az állami egészségügyi adatok segítségével a szexuális viselkedés három mérőszámát hasonlította össze az 1930-as évektől egészen az 1970-es évekig. E három mérőszám a törvénytelen utódok száma, a kamaszkorú szülők aránya, és a tripper gyakorisága. Az adatokból az derült ki, hogy amint a szifilisz visszaszorult az 1950-es évek második felében, mindhárom mérőszám drámai mértékben megemelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.