A norwichi börtönkórházban halhat meg a vonatrabló Ronnie Biggs

A brit igazságügy-miniszter az illetékes rendőri szervezet javaslatával ellentétben visszautasította a nagy vonatrabló kegyelmi kérelmét, pedig ez Nagy-Britanniában nem szokás, ha kegyelmi bizottság támogatja a kérelem elfogadását.

„Hihetetlennek" minősítette Michael Biggs, a nagy vonatrabló brazil anyától született fia Jack Straw igazságügy-miniszter döntését, melyben elutasította a kegyelmi kérelmet. A kemény fellépés nemcsak a családot, hanem a közvélemény jelentős részét is megdöbbentette, több politikus és rendőr is bírálta. Jack Straw arra való hivatkozással mondott nemet, visszadobva, a kegyelmi bizottság támogató javaslatát, hogy „felháborítóan keresi a média kegyeit" és „semmiféle megbánást nem tanúsított".

Mások elöl foglalja a helyet a börtönben a reszketeg vonatrabló
Britain's "Great Train Robber" Ronnie Biggs leaves Chiswick Police Station in west London after arriving in the UK earlier today May 7, 2001. Biggs voluntarily ended 35 years on the run on Monday, when a private jet carrying the frail 71-year old from Brazil landed at Northolt Airforce base outside London, where 60 police officers were on hand to arrest him. REUTERS/Dan Chung, 2009-07-02,

A miniszter hangsúlyozta, hogy Ronnie Biggs már „évekkel ezelőtt szabadulhatott volna", ha elfogadja az 1964-ben megítélt 30 évre szóló börtönbüntetését, és nem szökött volna meg egy évvel később a wandsworthi fegyházból.

Biggs jobbára epizódszerepet játszott a Glasgow és London között közlekedő postavonat kirablásában, melynek során bűntársaival együtt 2,6 millió fontot tulajdonított el, és legalábbis közvetve sáros volt a fejbe vágott mozdonyvezető idő előtti halálában.

A bűnöző 2001-ben a legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun asszisztálása mellett tért vissza önkéntesen a szigetországba és ezzel a börtöncellába. Hazaérkezésében rossz fizikai állapota játszotta a fő szerepet. Azóta több agyvérzést szenvedett, alig lát, nem tud mozogni, jelekkel, gesztusokkal kommunikál, és csövön táplálják. A múlt hét végén elesett, csípőtörést szenvedett, majd tüdőgyulladás lépett fel nála. Az orvosok nem merik megoperálni, mert attól tartanak, a műtőasztalon leli halálát.

Biggs védőügyvédei fellebbezést kívánnak benyújtani Jack Straw határozata ellen, különösen annak fényében, hogy az igazságügy-miniszter nem szokta felülbírálni a kegyelmi bizottság állásfoglalását.

A politikus elismerte, hogy az elítélt fizikai állapota nem teszi valószínűvé visszaeső bűnözését, de attól tart, kriminális elemekhez fűződő kapcsolata erőszakos cselekményeket serkenthet.

Ann Widdecombe, az utolsó konzervatív kormány ítélet-végrehajtásért felelős államminisztere furcsállja, hogy miközben a börtönök zsúfolásig tele vannak, „ez a reszketeg, nagyon beteg ember elfoglalja valakinek a helyét, aki tényleges veszélyt jelent a lakosságra".

Biggs és családja azt remélte, hogy augusztus 8-át, 80. születésnapját, egyben a vonatrablás 46. évfordulóját már szabad emberként ünnepelheti egy észak-londoni elfekvőben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.