A nők a vékony férfiakat szeretik

A macsó külsőt már régóta úgy tartják számon, mint egy evolúciós eszközt, amely a heteroszexuális nők figyelmét a potenciális férfira irányítja. Az új kutatások szerint azonban ma már párválasztáskor a súly nagyobb hatással lehet a nőkre.

A férfias arcvonások, mint például egy erős állkapocs evolúciós szempontból a magasabb tesztoszteronszint jelölője. Ez azért fontos, mert befolyásolja az immunrendszer működését, miközben a nőknek azt sugallja, hogy az ilyen férfi fittebb és erősebb. A dél-afrikai Pretoria Egyetem kutatói szerint a kövérség vagy az elhízás azonban éppúgy befolyásolhatja a párválasztást, hiszen az immunrendszer állapotára utalhat - írja a Medipress.

A macsók helyett a vékony testalkatú férfiak vonzzák a nőket
A worker adjusts a model's clothes as he displays a creation from Gianfranco Ferre' Spring/Summer 2009 men's collection during Milan Fashion Week June 22, 2008. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY)

A kutatók 69 férfit vontak be a kutatásba, akiknek megmérték a testömegindexét, és tesztoszteronszintjét, valamint mindegyik önkéntesnek beadtak egy hepatitis-B elleni oltást, hogy felmérjék az oltásra adott immunválaszuk erősségét. A férfiak 65 százaléka egészséges súlyú volt, 30,4 százalékuk azonban elhízott vagy túlsúlyos és csupán 4 százalékuk bizonyult soványnak. Ezután 29 heteroszexuális nőt kértek fel, hogy nézzék meg a férfiakat, és mondják el róluk a véleményüket, mennyire tartják őket vonzóaknak. A résztvevő nők valamennyien menstruációs ciklusuk ovulációs periódusában voltak.

Az eredményekből kiderült, hogy az elhízás az immunválaszt és a nők vonzalmát is negatívan befolyásolta. Vinet Coetzee, a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent kutatás vezetője azt is hozzátette, hogy eredmények szerint ráadásul a tesztoszteron szintje is sokkal szorosabban kapcsolódott a súlyhoz, mint a macsó vonásjegyekhez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.