A nők a madarakat, a férfiak az autókat

A Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem pszichológusai egy újfajta, képi felismerésen alapuló teszt kifejlesztése közben jutottak arra a következtetésre, hogy a nők az állatok és növények felismerésében jeleskednek, míg a férfiaknál a közlekedési eszközökről mondható el ugyanaz.

„Mindenki veleszületett képességgel rendelkezik a környezet elemeinek azonosítására, és ez a képesség fejleszthető. Élete során majdnem mindenki profivá válik például az arcok felismerésében, ami az emberek közötti kapcsolatteremtés elengedhetetlen feltétele. Sokan a hivatásukhoz kapcsolódó objektumokat azonosítják könnyen, de a készség szerveződhet hobbi vagy érdeklődési kör mentén is. A kultúra befolyásolja, milyen területek felé vagyunk nyitottabbak, ez megmagyarázza a nők és a férfiak között megfigyelt eltérést” – mondta Isabel Gauthier professzor.

Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelő területeikre
Hortobágy, 2011. október 17. Szürke darvak (Grus grus) repülnek a Hortobágyon, az úgynevezett Álomzug nevű terület felett. Európa legnagyobb darugyülekező helyén, a Hortobágyi Nemzeti Park területén az október elejei adatok szerint közel 90.000 daru tartózkodik. A madarak három jelentősebb európai vonulási útvonala közül az egyik Magyarországon vezet keresztül. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelő területeikre. A felvétel 2011. október 16-án készült. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az eredmények a Vision Research című szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg. „Nem ez az első eset, amikor bizonyíték adódik arra, hogy a két nem tagjainak érzékelési tapasztalatai különböznek. Korábbi tanulmányok kimutatták: a férfiaknak általában jobb a térlátásuk. Eredményeink alapján az erősebb nem hatékonyabban felismeri az autókat, de ez akár a térlátásbeli differenciának is betudható. A nők pedig egyéb objektumok azonosításában jeleskedtek, ami viszont megdönti az előbbi feltételezést” – idézte a professzort a Mindennapi Pszichológia.

Kifejtette, hogy az arcfelismerési képesség izgalmas kutatási tárgy, mivel a szakirodalom szerint tisztán genetikai alapja is lehet. Ráadásul több tudományos munka alátámasztotta, hogy az arcfelismerési képesség nem feltétlenül függ össze a tárgyakra, növényekre és állatokra vonatkozóval, bár ezek a kutatások többnyire egyetlen objektumtípusra hagyatkoztak, s annak eredményeit hasonlították össze az arcoknál mértekkel a férfiak és a nők körében. A több kategóriára kiterjedő elemzés kiderítette: valójában korreláció figyelhető meg az arc- és objektum-felismerési képesség között. Azok a férfiak, akik hatékonyabban azonosították az autókat, az emberi arcok esetében is több sikerrel jártak, míg a gyengébb nemnél a növények és az állatok töltötték be ezt a szerepet.

A Vanderbilt Egyetem kutatói a bevált Cambridge Arcfelismerő Memóriatesztről mintázták saját feladatsorukat. A régóta használatos vizsgálati módszer lényege, hogy az alanyok bizonyos mennyiségű fotó megtekintése után kiválasztják a hármasával felmutatott képek közül, hogy melyiket látták korábban. Az új kutatás egyik célja az volt, hogy összehasonlítsa az arc- és tárgyfelismerő képességet, a másik pedig annak kiderítése, hogy miként lehet beazonosítani azon személyeket, akik bizonyos objektumcsoportok felismerésében jobbak a többieknél.

Ehhez többszörös összehasonlításra volt szükség, hiszen például ha valaki profi madárfelismerőnek tartotta magát, akkor nemcsak a többi résztvevő madarakkal kapcsolatban nyújtott teljesítményével kellett összehasonlítani az övét, hanem a sajátjával is más területeken. Gauthier professzor és kollégái nyolc kategóriát különítettek el: növényi levelek, baglyok, pillangók, gázlómadarak, gombák, autók, repülők és motorok.

A 227 résztvevő között 75 férfi és 82 nő volt, 23 éves átlagéletkorúak. A hölgyek szignifikánsan jobban teljesítettek az élő objektumok felismerésében, az urak pedig a közlekedési eszközöknél hoztak kedvezőbb eredményt. A résztvevők mintegy fele arcfelismerő teszten is részt vett, amiből világossá vált: akik több pontot szereztek az előbbi kategóriákban, emberi arcok terén is kiemelkedőek voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.