A napozás csökkenti a vérnyomást, de nem csak a meleg révén

A napozás csökkenti a vérnyomást, ám nemcsak melegítő hatása, hanem ultraibolya sugárzása révén is, mi több, ez utóbbi tartósabban alacsonyabban tartja az értékeket.

Az Edinburghi Egyetem kutatói húsz percen át ultraibolya sugárzású, közkeletűbben UV-lámpáknak tettek ki 24 önkéntest. Méréseik szerint az alanyok vérnyomása a lámpázás hatására csökkent, és csak egy óra múlva emelkedett vissza a lámpázás előtti szintre.

A kutatók ezek után a lámpák puszta hőhatásának tették ki az alanyokat, azaz ultraibolya sugárzás nem érte őket, csak melegebben voltak. Vérnyomásuk ekkor is csökkent, ám gyorsan visszaemelkedett a korábbi szintre. 

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrsejtek, amelyeket ultraibolya sugárzás ér, salétrom-oxidot szabadítanak fel, ez a vegyület pedig közismerten ellazítja az ereket.

Nina Goad a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének részéről felhívta a figyelmet arra, hogy az ultraibolya sugárzás a bőrrák fő okozója is, és hogy a napozás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata még csupán gyerekcipőben jár. 

"A napozás egészségügyi előnyei lehetségesek, az viszont biztos, hogy összefüggés van az UV-sugárzás és a bőrrák között" – idézte Goadot a The Daily Telegraph című brit lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.