A nagy tojás-mítosz

Egyszer az egekig magasztalják gazdag tápanyag-összetétele miatt, máskor pedig teljes mellőzését javasolják a koleszterinszintre gyakorolt hatása miatt. Talán nincs még egy olyan élelmiszer, melynek fogyasztásáról ennyire megoszlanak a vélemények.

Létezik egy élelmiszer, amely magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával kimagaslik a többi közül, ennek ellenére mégsem örvend maradéktalan népszerűségnek. A tojásban gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin (C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav) és rengeteg ásványi anyag (foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén, magnézium) megtalálható.

Fehérjéje az egyik legjobb minőségű, és tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges, esszenciális aminosavat. Éppen ezekért sorolja a táplálkozástan a hús-kategóriába, fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. Egy tojás ráadásul a napi fehérjeszükségletünk 12%-át fedezi, méghozzá nagyon könnyen emészthető formában.

Rossz hírét legfőképpen koleszterintartalmának (190 mgr/tojás), valamint a szalmonella-fertőzés kockázatának köszönheti. Mára azonban tudományosan bizonyított, hogy a táplálék útján a testbe kerülő koleszterin nem befolyásolja oly mértékben a vér koleszterinszintjét, mint korábban gondolták, mert a felesleg a szervezetünk egyik hatékony mechanizmusa (az ún. elimináció) következtében kiürül. A szalmonellával kapcsolatos félelmek is csak részben jogosak, mert a fertőzés kockázatát szinte teljesen kizárhatjuk, ha mindig alaposan megmossuk a héját, és sosem fogyasztjuk nyersen.

A kutatások szerint már bizonyított

A Daily Mail cikke számos kutatási eredményről beszámolt, melyek a tojás jótékony és egészségvédő hatását támasztották alá. Néhány éve az angliai Surrey Egyetem Humán táplálkozás és anyagcsere tanszékének vezetője, Bruce Griffin harminc darab, az elmúlt harminc évből származó, tojással kapcsolatos vizsgálatot tanulmányozott. Ezek alapján a professzor úgy találta, a tojás nincs jelentős hatással a szervezet koleszterinszintjére.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a tojás segít fenntartani az egészséges vérnyomást, míg egy másik szerint ez az étel jelentős segítség lehet az elhízás elleni küzdelemben, a tojásevők ugyanis kevesebb kalóriát vesznek magukhoz.

A kanadai Alberta Egyetem kutatói tavaly felfedezték, hogy a tojás két nagyon fontos aminosavat tartalmaz: a triptofán ahhoz szükséges, hogy a szervezet elő tudja állítani a B3-vitamint (niacin), míg a tirozin javítja a kedélyállapotot és az agyi funkciókat. A tudósok szerint ráadásul ennek a két aminosavnak köszönhetően a nyers tojássárgája majdnem kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az alma.

A legújabb, szintén kanadai kutatások egy újabb meggyőző érvet szolgáltattak a tojás mellett. Az 1200 fős vizsgálat eredményei szerint ugyanis azoknál az embereknél, akik legalább heti két tojást elfogyasztottak, az ütőerekben lerakódott plakk mennyisége jóval kisebb volt, ezáltal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek esélye.

Alaptalanok a tojással kapcsolatos félelmek!
tojás, élelmiszer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.