A nagy mell nagy bajjal jár?

A nők mellmérete időről időre egyre nagyobb - és ez nem feltétlenül jó. A szervezet ugyanis a toxikus anyagokat a zsírszövetben raktározza el, így például a mellben is.

Florence William, a Természetes és Természetellenes Történelem könyv szerzője arról ír, hogy a lányok melle meglehetősen korán kezd el nőni, korábban, mint a történelem során bármikor. Ez pedig arról tanúskodik, hogy a mellek biológiája változik - és ez nem jelent semmi jót.

A szerző rávilágít arra, hogy nemcsak a mellek, hanem a csípő is folyamatosan nő, és ez is okot ad aggodalomra. A korábbi tudományos vizsgálatok szerint ugyanis a súlygyarapodás a menopauzát követően kialakuló mellrák egyik legfőbb oka.

Az utóbbi időben az amerikai lányok minden eddiginél korábban kezdenek érni, egy 2010-es felmérés adatai alapján a gyerekek 15%-ának már 7 éves korában nőni kezd a melle. 

A mellméret növekedését támasztja alá a vásárolt melltartók átlagos mérete: ez a felmérések szerint az utóbbi időben Amerikában 34B-ről 36C-re ugrott.

És hogy miért is nem örömhír ez? Nos, a kutatók szerint a szervezet a toxikus anyagokat a zsírszövetben raktározza el, így például a mellben is. Minél nagyobb a mell mérete, annál nagyobb „tér” áll a rendelkezésre olyan káros anyagok tárolására, mint a poliklorinát-bifenil (PCB), ami egy olajos, szagtalan és íztelen anyag, és ami ma már szinte mindenben megtalálható. Az anyag a bejutása után hosszú hónapokig képes a szervezet zsírszöveteiben, így a mellben maradni, szoptatás során pedig a gyerek szervezetébe is jut bőven az anyagból.

Ennek ellenére Ms. Williams persze nincs a szoptatás ellen, sőt, könyvében hosszan ecseteli az anyatej jótékony hatásait, azonban fel szerette volna hívni az emberek figyelmét arra, hogy ami a környezetünkben történik, az visszaköszön a mellekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.